fbpx

Trebate li jesti iste stvari svaki dan?

Ako ste zapeli u ciklusu jedenja iste stvari svaki dan, niste sami. Mnogi od nas jedu istu hranu, pa čak i iste obroke, iz dana u dan, a da toga nisu ni svjesni.

Svakako postoje prednosti i nedostaci u svakodnevnom jedenju iste stvari. “Omogućuje nam da izgradimo navike oko vremena obroka i očekujemo da ćemo biti gladni u određeno vrijeme, kao nakon vježbanja, u trenucima našeg radnog rasporeda i oko društvenih okupljanja”, objašnjava nutricionistica u Lifesumu Signe Svanfeldt.

“Ljudi su stvorenja od navike. Na primjer, vrlo je uobičajeno jesti isti doručak svaki dan jer stvaramo naviku oko početka dana. Jesti jedan sličan obrok svaki dan, sve dok je bogat hranjivim tvarima i sadrži, na primjer, cjelovite žitarice, povrće, voće, orašaste plodove ili sjemenke, može biti zdravo za nas”, kaže ona. “Znamo kako će naša tijela reagirati na obrok i mogu nam dati dobar početak dana, a istovremeno duže smanjiti glad.”

Međutim, dodaje, postoje slučajevi u kojima je problematično jesti istu stvar svaki dan, kao kada se stvori navika unosa neuređene prehrane ili kada postanete izloženi riziku od nedostatka hranjivih tvari.

Ako jedemo istu stvar svaki dan, neće biti varijacija u prehrambenom unosu i tu navika postaje problem. “Vjerojatno će u tim obrocima nedostajati hranjivih tvari, što će s vremenom najvjerojatnije dovesti do nedostatka u organizmu”, objašnjava Svanfeldt. Postoji i šansa da jedete više nego dovoljno jedne hranjive tvari, poput previše omega-6, što može imati negativne učinke.

Dakle, iako nije objektivno loše jesti istu stvar svaki dan ako ste razvili rutinu zdrave prehrane, kaže ona, to je u skladu s našim energetskim potrebama, piše Woman&Home, prenosi N1.