fbpx

VRHOVNI SUD DANAS RASPRAVLJA O KALMETI I LIVAKOVIĆU: Je li Kalmeta izvlačio milijune i platio si kampanju novcem ministarstva?

Na Vrhovnom sudu RH danas je započela javna sjednica o ‘slučaju Kalmeta’, optužbama protiv bivšeg HDZ-ovog ministra i zadarskog gradonačelnika Božidara Kalmete i bivšeg državnog tajnika Zdravka Livakovića. Oni su u rujnu 2019. oslobođeni optužbe u kojoj se navodi da je Kalmeta sa suradnicima podijelio preko 15 milijuna kuna i 850.000 eura iz tvrtki za održavanje i izgradnju cesta. Trojica njegovih suradnika proglašena su krivima. I USKOK i osuđenici žalili su se na presudu.

Županijski sud u Zagrebu u nepravomoćnoj presudi koja sada može bili ili potvrđena ili ukinuta, zaključio da Kalmeta nije organizirao skupinu za izvlačenje novca u kojoj su uz njega, prema tvrdnjama USKOK-a bili i državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković, čelnici građevinskih tvrtki Miroslav Bunić i Petar Pečin te ljudi iz HAC-a i HC-a Jurica Prskalo, Mario Lovrinčević i Sandro Vukelić. Svi su oni oslobođeni krivnje.

Trojica suradnika ipak su osuđena

Ipak, vijeće Županijskog suda u Zagrebu krivima je proglasilo trojicu Kalmetinih suradnika – Stjepka Bobana, Milivoja Mikulića i Damira Kezelea. Oni su, prema nepravomoćnoj presudi, počinili seriju malverzacija između 2005. i 2009. godine.

Mikulić je tada bio direktor HAC-a i pomoćnik ministra, a zajedno s ovom dvojicom nepravomoćno je osuđen za izvlačenje novca preko projekta luke Gaženica i to iz tvrtke iz Viadukt. Novac se, rekao je sud, izvlačio preko Igora Premilovca, poznatog iz više ranijih postupaka. Riječ je o osobi čije su firme, kako je sam priznao, služile upravo za izvlačenje novca preko lažnih faktura. U ovom slučaju radilo se o iznosima od pet posto od vrijednosti radova.

Dva računa, utvrđeno je nepravomoćnom presudom, iznosila su nešto više od 18, 3 milijuna kuna, a Premilovac je nešto više od tri milijuna zadržao za sebe. Ostatak je unio u Hrvatsku i dao Mikuliću da podijeli.

Što su napravili s izvučenim novcem?

Stjepko Boban, predsjednik HAC-a i Damir Kezele, kao član uprave Viadukta bili su osuđeni i jer su ilegalno zarađenim novcem kupili kuću u Istri.

Mikulić i Kezele su tako, prema stavu Županijskog suda u Zagrebu, počinili zloporabu položaja, a Boban je primio mito.

Mikulić je kažnjen s tri godine, Boban s dvije, a Kezele s ukupno tri i pol godine. Mikulić mora vratiti 2,6 milijuna kuna, a Kezele 750 tisuća kuna, te se država upisala na nekretninu u Istri.

‘Presudu donijeli na temelju dokaza’

U obrazloženju, sutkinja Gordana Mihela Grahovac koja je bila na čelu vijeća Županijskog suda u Zagrebu, rekla je kako presudu nisu donijeli “na osnovu očekivanja javnosti i napisa u medijima, već isključivo na osnovu dokaza”.

“Dakle, konkretnih dokaza, pored iskaza svjedoka Josipa Sapunara i nije bilo”, rekla je, dodajući kako nije bilo ni tajno snimljenih razgovora što bi vjerojatno olakšalo dokazivanje korupcije koju je USKOK spominjao u optužnici.

Iako je USKOK tvrdio da je Kalmeta imenovao svoje najbliže suradnike, ne bi li mogao oformiti grupu koja bi izvlačila novac, sud je utvrdio da je sve te ljude imenovala Vlada, neke je naslijedio od prošle Vlade, a svi su bili vrlo stručni, rekla je sutkinja podsjetivši kako niti jedan svjedok nije spomenuo Kalmetu, osim Josipa Sapunara. Njemu je pak Zdravko Livaković rekao da izvučeni novac ide za Kalmetu i Zadar. Samo to, smatra vijeće, nije moglo biti dovoljno za donošenje osuđujuće presude.

Različiti iskazi pa kome da povjeruju?

Optužba za milijun kuna mita što ih je Drago Tadić, direktor Osijek Koteksa dao Sapunaru kako bi u buduće dobivao poslove na cestogradnji, otpala je jer je Tadić to potvrdio, a Sapunar negirao. Obojica su bili svjedoci u ovom postupku, a sutkinja pita kome je sudsko vijeće trebalo povjerovati u situaciji kad su ključni svjedoci tako kontradiktorni. Odlučili su zato donijeti oslobađajuću presudu za taj dio optužnice koji je opisivao korupciju Kalmetinih suradnika.

Sudsko vijeće nije povjerovalo ni iskazu Drage Tadića kada je spominjao da je odustajanje od gradnje na Kalmetini, njegov Osijek Koteks naplatio izvantroškovničkim radovima na dionici Jušići-Rupa. “Nemojmo zaboraviti da je taj svjedok u ovom procesu dobio oprosnicu”, kazala je sutkinja dodajući kako je Tadić, nakon što je dao tri iskaza, postao nedostupan hrvatskom pravosuđu, i kao svjedok, ali i kao okrivljenik u drugim postupcima.

Primijetila je kako su i Tadić i ostali svjedoci spominjali samo Sapunara kao osobu kojoj su davali novac za mito ili pak neke iznose izvučene preko Premilovca. Dakle, tu nema ni Mikulića ni ostalih, zaključilo je u rujnu 2019. sudsko vijeće.

Žele ipak osuditi Božidara Kalmetu

Predstavnica državnog odvjetništva Zorka Fumić danas je od Vrhovnog suda zatražila da ukine oslobađajuću presudu Kalmeti. Naime, tvrdi da nije normalno da se Sapunaru malo vjeruje, a malo ne vjeruje. “Kako je moguće da mu se vjeruje u dijelu iskaza u kojem tereti optuženike koji su proglašeni krivima, dok mu se ne vjeruje kada priča o Kalmeti i ostalima koji su oslobođeni”, pitala je zamjenica Fumić. Sapunar je ranije, podsjetila je, i sam osuđen zbog izvlačenja novca iz HAC-a, pa nije logično da bi lagao o ulozi koju su ostali imali u malverzacijama tijekom cestogradnje.

“Sud je tu pogriješio kod donošenja presude”, zaključila je Fumić.

Prema njezinom mišljenju sud je grešku napravio i kada je Kalmetu oslobodio za plaćanje filmića ‘Prometna renesansa’. Naime, on sam je, podsjetila je, u svojoj obrani rekao da se želio kao političar pohvaliti prije izbora onime što je učinjeno na gradnji cesta u Hrvatskoj. No, državno odvjetništvo smatra da je to onda trebao sam i platiti u sklopu financiranja predizborne promidžbe, a ne dopustiti da ministarstvo prometa što ga je vodio podmiri fakturu za taj film.

Odvjetnici: ‘USKOK sve krivo tumači’

Branitelji okrivljenika drže pak da je državno odvjetništvo u žalbi, kao uostalom i na početku u optužnici sve pobrkalo. Izvukli su dijelove iskaza svjedoka, dok su dokumentaciju potpuno zanemarili. “Učinili su to iz samo njima znanih razloga”, poručuju odvjetnici.

Okomili su se i na Sapunara, koji se, prema njihovim riječima, nagodio s USKOK-om i teretio okrivljenike kako sam ne bi morao vratiti 50 milijuna kuna izvučenih iz HAC-a, a istovremeno je kupio samo u Zagrebu 10-ak nekretnina. I Drago Tadić je, ističu odvjetnici, rent-a-svjedok.

“Zdravko Livaković već 10 godina nosi teret ovog postupka. Zato molim ovaj sud da ga čim prije završi”, poručio je Livakovićev odvjetnik Nediljko Ivančević.