fbpx

VRHOVNI SUD PRESUDIO Franjo Lucić mora u zatvor zbog pokušaja podmićivanja Telegrama

Vrhovni sud preinačio je presudu Županijskog suda u Osijeku iz 2020., prema kojoj je Franji Luciću kazna zatvora zbog pokušaja podmićivanja Drage Hedla zamijenjena radom za opće dobro. Prema upravo objavljenoj odluci sudaca Vrhovnog suda, Lucić će tako ipak morati u zatvor na godinu dana.

Novi je to udarac i za osječki Županijski sud koji vodi aferični sudac Zvonko Vrban. Isti je sud, naime, zbog pokušaja podmićivanja svojedobno osudio SDP-ovog Željka Sabu na bezuvjetni zatvor, no u slučaju HDZ-ovog Lucića, donijeli su znatno blažu presudu. Zbog poteza osječkih sudaca, koji su primjerice prvotno odbijali uopće potvrditi optužnicu protiv Franje Lucića, inicijalni postupak godinama se razvlačio. Sada je pak Vrhovni sud zaključio kako ni donesena presuda nije bila korektna.

Obrazlažući svoju odluku, Vrhovni sud danas je objavio kako smatra da je prvostupanjski sud, nakon što je pravilno utvrdio olakotne okolnosti na strani optuženika (neosuđivanost, roditeljstvo i životnu dob) te okolnosti precijenio, zanemarujući činjenicu da je optuženik počinio teško koruptivno kazneno djelo prema novinaru, čime je grubo povrijedio odredbu članka 38. Ustava RH kojom je zajamčena sloboda mišljenja i izražavanja misli, koja obuhvaća osobito slobodu tiska i drugih sredstava priopćavanja, slobodu govora i javnog nastupa, iako je kao zastupnik u Hrvatskom saboru bio dužan štititi i promicati prava građana zajamčena Ustavom RH.

Čuvena snimka: ‘Ako dobiješ tisuću, ja ću ti dati tri’

Usred ljeta 2017., HDZ-ov saborski zastupnik Franjo Lucić dao je Dragi Hedlu danas čuvenu ponudu: “Ovo što ćeš ti dobiti od redakcije, ja ću tebe honorirati jedan naprema tri. Ako ti dobiješ tisuću, ja ću ti dati tri tisuće kuna”.

Snimku razgovora tijekom kojeg je tada moćni slavonski HDZ-ovac ponudio mito Telegramovom novinaru kako bi spriječio objavu istraživačkog specijala o njegovom kontroverznom poslovanju, prenijeli su gotovo svi hrvatski mediji.

Tog 27. srpnja 2017., kada je Telegram objavio snimku pokušaja podmićivanja, Franjo Lucić hitno je morao na razgovor s premijerom Plenkovićem, nakon kojeg je podnio ostavku na sve svoje funkcije, među ostalim i na mjesto predsjednika županijskog HDZ-a. Iz stranke međutim do danas nije izbačen i svoj saborski mandat uredno je odradio do kraja.

Kako su srušene brojne odluke osječkog suda

Kako smo spomenuli, istraga koju je protiv Lucića otvorio USKOK stopirana je čim je započela, zbog neobičnog zaključka osječkog suca da, prema Kaznenom zakonu RH, novinari uopće ne mogu biti podmićeni. Uslijedila je žalba USKOK-a nakon koje je izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Osijeku ipak odlučilo otvoriti istragu.

Osam mjeseci kasnije, podignuta je optužnica, no onda je ponovno krenulo navlačenje. Optužno vijeće Županijskog suda u Osijeku, koje je razmatralo optužnicu, ponovno je zauzelo stav da Lucićev pokušaj podmićivanja novinara nije kazneno djelo.

Slučaj je i tada završio na Vrhovnom sudu koji je krajem veljače 2019. usvojio žalbu USKOK-a. Vrhovni sud smatrao je pogrešnim stav Županijskog suda u Osijeku da novinari ne mogu biti odgovorne osobe te da pokušaj podmićivanja Telegramova Drage Hedla nije kazneno djelo.

Uporni USKOK-ov tužitelj godinama nije popuštao

Vrhovni sud takvom je odlukom ostao dosljedan ranijoj praksi, jer je snimka uredno dopuštena kao dokaz u postupku protiv bivšeg saborskog zastupnika SDP-a, tadašnjeg vukovarskog gradonačelnika Željka Sabe.

Franjo Lucić na Županijskom sudu u Osijeku konačno je osuđen 25. studenoga 2020., no tamošnji su mu suci kaznu zatvora zamijenili radom za opće dobro. USKOK-ov tužitelj, uporni Darko Dodig koji je od početka vodio ovaj slučaj i nije odustajao, odmah je najavio žalbu na takvu odluku. Vrhovni sud sada ju je prihvatio i nekad moćni HDZ-ovac konačno će morati u zatvor zbog djela koje je počinio prije pet godina.