fbpx

ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA Prvi mlatio ženu, drugi novinara, treći osuđen, četvrti uhićen – peti je premijer Hrvatske

Fotografija snimljena 2016. pokazuje aktualnog hrvatskog premijera i šefa HDZ-a Andreja Plenkovića u društvu tadašnjeg vodstva slavonskog HDZ-a – Franje Lucića, Vedrana Neferovića, Tomislava Tolušića i Alojza Tomaševića, piše Index

Plenković je tada bio u posjetu Požegi, što je zabilježeno fotografijama. Podsjetit ćemo vas po čemu je ostala upamćena preostala četvorka.

Krenimo s Franjom Lucićem.

Lucić je nudio mito novinaru koji je prikupljao informacije o njemu, sad mora u zatvor

Lucić, zastupnik u prošlom sazivu sabora, mora u zatvor na godinu dana zbog pokušaja podmićivanja novinara Telegrama Drage Hedla, odlučio je nedavno Vrhovni sud.

USKOK je teretio Lucića da je u ljeto 2017. u Požegi novinaru Hedlu, koji je prikupljao informacije o njegovim poslovnim i financijskim transakcijama kao zastupnika u Hrvatskom saboru te njegovih trgovačkih društava, ponudio novčanu nagradu da ne piše članak na temelju informacija koje je prikupio jer bi mu on štetio kao saborskom zastupniku i poduzetniku.

Lucića se teretilo da je Hedlu rekao kako će mu za to “da ne napiše tekst platiti tri puta više od naknade koju bi dobio od medijske kuće za koju piše te da novac nije u pitanju”.

Neferović je bio gradonačelnik Požege, nasrnuo je na novinara

Vedran Neferović je u svibnju 2017. kao gradonačelnik Požege fizički napao novinara Mladena Mirkovića. Do incidenta je došlo na press-konferenciji sazvanoj radi dodjeljivanja priznanja najboljoj medicinskoj sestri. Mirković je došao na navedenu konferenciju ranije te je ostao sam s Neferovićem kojom prilikom je došlo do napada u prostoru gradske vijećnice.

Neferović je Mirkovića pritisnuo uza zid te udario njegovom glavom o zid, nakon čega ga je udarcima nogom izgurao iz gradske vijećnice. Tom je prilikom Mirković umalo pao niz stepenice, dok su za vrijeme incidenta zaposlenice vikale gradonačelniku da to ne čini. Mirković je tada naveo kako mu je uz udarce Neferović prijetio smrću. Neferović je nepravomoćno osuđen na deset mjeseci zatvora uvjetno s rokom kušnje od dvije godine.

Tolušić je u pritvoru zbog sumnje da je nezakonito izvukao milijune iz EU fondova

Tomislav Tolušić, bivši HDZ-ov ministar poljoprivrede, uhićen je i pritvoren prošli tjedan zbog sumnje da je na osnovu krivotvorenih dokumenata o porijeklu novca izvukao iz europskih fondova 2.9 milijuna kuna. Još 1.5 milijuna kuna nije mu isplaćeno jer se posumnjalo u papire o oranici na kojoj je trebao saditi vinograd iako je na njoj vinograd već postojao.

Tolušić se u svibnju 2020. prijavio za tzv. Vinsku omotnicu i 2.9 milijuna kuna sufinanciranja. Novac mu je i isplaćen jer je kao pokriće priložio potvrde o pozajmicama koje su mu dali razni ljudi. Prvotno je tvrdio da će financiranje riješiti kreditom, no tako je samo želio zavarati nadležne u agenciji za isplatu poticaja jer nikada nije imao namjeru dići kredit, smatraju EU tužitelji.

Tomašević je godinama tukao ženu

Alojz Tomašević je pak kao požeško-slavonski župan psihički i fizički zlostavljao svoju suprugu. Za to je dobio uvjetnu kaznu zatvora od deset mjeseci s rokom kušnje od dvije godine.

Žena ga je trpjela do 2016. godine, a onda je rekla da je dosta. Sudska trakavica trajala je dugo. Svjedočenja, iskazi, suđenja, sve pred kamerama… Tomaševićeva žena se u borbi za pravdom i zaštitom obratila i HDZ-u, pa čak i samom premijeru Plenkoviću. Reakcije nije bilo.