fbpx

AZIJSKE ZEMLJE ZABRINUTE ZBOG TAJVANA: “Moglo bi doći do otvorenih sukoba i nepredvidivih posljedica”

Jugoistočni azijski regionalni blok ASEAN upozorio je u četvrtak da bi nestabilnost zbog napetosti u Tajvanskom tjesnacu među velikim silama mogla izazvati “pogrešne procjene, ozbiljnu konfrontaciju, otvorene sukobe i nepredvidive posljedice”. Savez država jugoistočne Azije iznio je tu primjedbu u izjavi ministara vanjskih poslova nakon što je njegov predsjedajući, Kambodža, pozvao sve strane na smirivanje napetosti oko Tajvana.

Sastanak 10-članog bloka u Pnom Penu, na kojem sudjeluje niz drugih zemalja, uključujući Kinu i Sjedinjene Države, zasjenjen je razvojem događaja u Tajvanu nakon posjeta predsjednice američkog Zastupničkog doma Nancy Pelosi. “ASEAN je spreman odigrati konstruktivnu ulogu u olakšavanju mirnog dijaloga između svih strana”, rekao je ASEAN pozivajući na maksimalnu suzdržanost od provokativnih akcija.

Putovanje Pelosi, američki posjet samoupravnom Tajvanu na najvišoj razini u 25 godina, izazvao je bijes u Kini, koja je odgovorila vojnim vježbama i drugim aktivnostima na tom području. Zemlje jugoistočne Azije pažljivo će djelovati u pokušaju da uravnoteže svoje odnose s Kinom i Sjedinjenim Državama, oprezne da se ne postave između supersila.

Blinken: ‘Imamo zajedničku viziju za slobodni i otvoreni Indo-Pacifik’

Američki državni tajnik Antony Blinken, u komentarima nakon razgovora sa svojim indijskim kolegom Subrahmanyamom Jaishankarom, rekao je da je mogao usporediti dojmove s bliskim partnerom “kako idemo na ove vrlo važne sastanke ASEAN-a”. “Imamo zajedničku viziju za slobodni i otvoreni Indo-Pacifik”, rekao je Blinken, za kojeg se ne očekuje da će održati sastanak s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijem u Kambodži.

Blinken, koji je među 27 ministara vanjskih poslova koji će se pridružiti sigurnosnom sastanku Regionalnog foruma ASEAN-a u petak, rekao je da je njegov sastanak s Jaishankarom obuhvatio “situaciju u Šri Lanki, Mjanmaru i mnogim drugim žarištima”.