fbpx

DRAŽEN OREŠČANIN: “Meni je ovaj lik nepodnošljiv, ne mogu vjerovati kakav je to lažov!”

Dražen Oreščanin, jedan od osnivača Udruge Glas poduzetnika, komentirao je poskupljenje električne energije i izjavu premijera Plenkovića kako građani nisu ni svjesni da plaćaju struju deset puta manje od tržišne cijene. Njegovu objavu prenosimo u cijelosti.


“Meni je ovaj lik fakat nepodnošljiv, ne mogu vjerovati kakav je to lažov. S obzirom da mu je ispod časti razgovarati s predstavnicima Udruga Glas poduzetnika – mjere i reforme za Hrvatsku 2.0, koji predstavljaju preko 19.000 hrvatskih poduzetnika, molio bih da ovim putem odgovori na par pitanja:

1. Ako građani plaćaju 10x cijenu manju od tržišne, kako to da HEP ima rekordne prihode i profit ove godine?

2. Po kojim cijenama HEP proizvodi i kupuje električnu energiju i koji je omjer proizvedene i kupljene energije, kad može prodavati građanima energiju po 10x manjoj cijeni od tržišne? Zašto HEP ne prodaje energiju po proizvodnoj cijeni, uvećanoj za maržu koja im omogućava održivo poslovanje, jer kao javno poduzeće ne moraju ganjati profit?

3. Ako može prodavati po toj cijeni za građane, zašto HEP mijenja ugovore i prodaje energiju po 5 do 10 puta većoj cijeni za poduzetnike nego za građane?

4. Misle li on i njegova vlada napraviti bilo kakvu konkretnu reformu u području energetike ili bilo kojem drugom području, ili misle i dalje samo lagati, zaduživati državnu blagajnu, štampati novce, vući vatrogasne populističke poteze i ponašati se kao pijani bogataši?


Njegova objava potaknula je niz komentara. Ovo su samo neki od najzanimljivijih.

Molim da prestanu raditi na dobrobit građana jer nam je sve lošije.

  • Znači ako građani plaćaju struju 10X manje od tržišne cijene, a dvočlanom kućanstvu u stanu od cca 40 kvadrata račun dolazi 300 kn mjesečno, znači li to da kad bi plaćali po “tržišnoj cijeni” račun bi im bio 3.000 kn samo za struju? Što on misli da svi građani imaju saborske plaće pa da to mogu plaćati?
  • Većina nije svjesna da ako otpustimo HDZ, SDP i HNS uhljebe iz HEP-a, da će nam struja biti deset puta jeftinija.
  • Ovo sad već izgleda kao da nas građane namjerno pravi budalama. Ne ostvaruje HEP velike prihode samo ove godine. Zadnje tri godine dobit HEP-a 1-1,5 milijardi kuna na prihode od cca 15 milijardi, a ovu foru da struju prodaju jeftinije nego ju nabavljaju slušamo već godinama. Ko je tu lud???
  • Ja sam itekako svjestan da i ta deset puta manja cijena struje od tržišne je ionako 10 puta skuplja od stvarne cijene (matematičke) jer kako inače objasnit da je HEP najjače poduzeće u Hrvatskoj s najvećim prihodima prije i poslije oporezivanja??? Kako??? Uz to još i državna firma koja bi trebala radit u interesu građana ove države i poslovat na pozitivnoj nuli nakon svih rashoda i ulaganja.
  • Mislim da su oni to mudro smislili, umiri glasačko tjelo, daj im jeftinu struju, poduzetništvu povećaj cijenu struje, poduzetnik to povećanje preusmjeri na krajnjeg kupca, korisnika. Na kraju mali čovjek (glasačko tijelo) i nije svjestan da je zajeban, nego kao sve poskupilo. Ovom su pokrili sve, a kao eto nisu dirali kućanstva. Hm…