fbpx

Europske burze i dalje padaju

Europske burze nastavile su bilježiti gubitke, pod utjecajem smanjenog apetita investitora za rizik koji je zahvatio globalna tržišta zbog sve više znakova usporavanja globalnog gospodarstva, kao i jačanja geopolitičkih napetosti između SAD-a i Kine.

Paneuropski Stoxx 600 indeks bio je oko 10 sati u minusu 0.7 posto, pri čemu je većina dioničkih sektora bila u minusu, kao i svi najvažniji burzovni indeksi. Tako je londonski Ftse indeks oslabio 0.21 posto, na 7398 bodova, frankfurtski DAX za 0.79 posto, na 13.372 boda, a pariški CAC za 0.29 posto, na 6418 bodova.

Nastavlja se tako njihovo klizanje već drugi dan kolovoza, nakon što su europske burze u srpnju zabilježile najbolju mjesečnu izvedbu još od studenoga 2020. godine.

Na kineskim burzama zabilježeni su znatniji padovi

Europske burze prate negativni sentiment zabilježen noćas na Wall Streetu, kao i jutros u Aziji, gdje su zabilježeni znatniji cjenovni padovi, posebice na kineskim burzama, uslijed jačanja geopolitičkih tenzija nakon što je predsjednica američkog donjeg doma Kongresa Nancy Pelosi stigla u posjet Tajvanu.

Vezano uz taj posjet, službeni Peking upozorio je da kineska vojska neće sjediti besposleno te da će čuvati kineski suverenitet i teritorijalni integritet. Kina, naime, taj otok s demokratski izabranom vlašću smatra svojim odcijepljenim dijelom.

Indeksi upozoravaju na gospodarsko usporavanje

U međuvremenu, jučer objavljeni PMI indeksi o industrijskoj aktivnosti u SAD-u, Kini i Europi redom su upozorili na gospodarsko usporavanje, što je razbudilo strahove investitora od recesije, dok središnje banke zaoštravaju monetarne politike kako bi suzbile rekordnu inflaciju.

Financijska izvješća ostaju i dalje ključni okidač za kretanje cijena pojedinačnih dionica. Tako je dionica austrijske Raiffeisen banke poskupila jutros 5.5 posto nakon što je banka izvijestila o rastu polugodišnjeg neto profita. Na Tokijskoj burzi Nikkei indeks završio je trgovanje u minusu od 1.42 posto, na 27.594 boda.