fbpx

GLAVAŠEVIĆ: “Suosjećanje i razumijevanje prema poraženima obaveza je pobjednika. To je ono što nas u pobjedi čini velikima”

Saborski zastupnik Bojan Glavašević na Facebooku je čestitao Dan pobjede i domovinske zahvalnosti te Dan hrvatskih branitelja. Poručio je da je legitimitet Oluje neupitan, podsjetivši da se akcija dogodila nakon što su svi diplomatski pokušaji zaustavljanja rata propali, uz podršku međunarodne zajednice.

“Hrvatska danas slavi Dan pobjede, Dan hrvatskih branitelja i Dan domovinske zahvalnosti, i od srca ga čestitam svim našim ljudima!

Danas obilježavamo godišnjicu vojno-redarstvene operacije “Oluja”, u kojoj je, na liniji bojišnice duljoj od 600 km oslobođeno preko 10000 km² okupiranog teritorija Hrvatske. “Oluja” se dogodila nakon što su svi diplomatski pokušaji zaustavljanja rata propali, uz podršku međunarodne zajednice, i njezin je legitimitet neupitan.

Uz slavlje pobjede, važno je sjetiti se jedne važne istine: nema većeg zla od rata. Svaki rat, pa i onaj obrambeni, iza sebe ostavlja suze, gubitke i bol. Zato je važno na današnji dan sjetiti se i civilnih žrtava rata i nevino stradalih. To ne govorim samo zato što sam i sam osjetio najgoru stranu rata, nego i zato što mislim da je suosjećanje i razumijevanje prema poraženima obaveza pobjednika. To je ono što nas u pobjedi čini velikima i humanima.

Nažalost, mnogi političari danas, pogotovo u Srbiji i Republici Srpskoj, stradanja civila u ratovima devedesetih, pa tako i u Domovinskom ratu, zloupotrebljavaju i parazitiraju na boli žrtava. S druge strane, u Hrvatskoj, vodeći politički lideri koriste ovaj dan za svoje sitne dnevno-političke čarke. To je tužno i umanjuje važnost današnjeg dana. Neke stvari su naprosto iznad dnevne politike – Dan pobjede i Dan sjećanja na Vukovar su samo dva primjera. Uvijek sam vjerovao u politiku sjećanja koja je utemeljena na povijesnoj istini, koja nikoga ne isključuje i koja pokazuje razumijevanje za sve civilne žrtve i svaki život izgubljen u vihoru rata. Samo takva politika može biti kamen temeljac mira i zalog da se povijest neće ponoviti.

Važno je podsjetiti na najveće dobro koje je proizašlo iz VRO “Oluja”, o kojemu se rijetko i malo govori, a to je činjenica da je “Oluja” otvorila prostor za mirnu reintegraciju hrvatskog Podunavlja i Erdutski sporazum, kojime je konačno završen rat u Hrvatskoj, bez daljnjeg krvoprolića. Za mene kao Vukovarca, kao prognanika, kao civilnu žrtvu rata, pobjeda mirom blistavija je od one ratom.

S ponosom na hrvatske branitelje, sa sjećanjem na nevine žrtve rata, u nadi da se ni nama ni našoj djeci rat neće više nikada ponoviti, svim građankama i građanima Hrvatske još jednom želim sretan Dan pobjede, Dan hrvatskih branitelja i Dan domovinske zahvalnosti!”, napisao je Glavašević.