fbpx

Gost prijavio fekalije na plaži otoka Ugljana: “Djeca su dobila infekciju!”

Roditelji više djece prijavili su hitnim službama pojavu plikova i osipa na koži, koje su djeca dobila, kako kažu, nakon kupanja na lokalnoj plaži Mostir na otoku Ugljanu. Slali su upite i upozorenja odgovornima, no oni od fekalija peru ruke, piše Morski.hr

– Epidemija impetiga na Ugljanu zbog fekalija u moru na plaži gdje se kupaju uglavnom djeca. Turistička zajednica mjesta Ugljan i Općina Preko ne žele zatvoriti plažu da ne izgube prihode. Rekli nam da su testirali vodu i da je sve ok. Nakon njihovog “sve je ok” naša se djeca i dalje kupaju na toj plaži i sad su mi svi krastavi i šugavi… i ne smiju u more dok se to ne smiri – kazuje nam ogorčeni čitatelj.

“Liječnici samo jučer imali desetak slučajeva impetiga”
– Osim moje, i sva druga djeca oko nas su “krastava i šugava”. Kad smo došli na Hitnu, doktor nas pita: A i vi se kupate na Mostiru? Kaže da je imao samo jučer desetak slučajeva od tamo. Mi ga pitamo hoće li to gdje prijaviti? On kaže da mu je u nevremenu crklo računalo nekidan i da nema kako. Tko je odgovoran za istjecanje fekalija iz kanalizacije u dječju plažu? Općina i komunalno poduzeće znaju da kad se pokvare nekakve pumpe fekalije istječu u more i ništa ne poduzimaju. Susjedi su zvali Hrvatski zavod za javno zdravstvo, koje je uzelo uzorke i rekli su da je more ok za kupanje. Sva djeca su bolesna od njihovog “ok” mora – zaključuje i šalje nam ove šokantne snimke.

Iz Turističke zajednice mjesta Ugljan dobili su vrlo neobičan odgovor. Tvrde da im je žao zbog neugodnosti, pa su goste proslijedili na tvrtku zaduženu za održavanje lokalne kanalizacije. No od zdravlja gostiju, njima je ipak važnija statistika, pa tako nisu zaboravili napomenuti da je ovo ipak država kojoj je prioritet administracija:

– Prilikom intervencije, vezano uz navedeni problem, primjetili smo da niste prijavljeni u sustav eVisitor. U sustav se moraju prijaviti sve osobe koje nemaju prebivalište u mjestu Ugljan. Ukoliko nemate pristupne podatke za sustav, rado ćemo vas prijaviti kod nas u uredu.

Nazvali smo i tvrtku zaduženu za održavanje kanalizacijskog sustava koji tvrde da ih od gostiju nitko nije kontaktirao, kao ni ekipa iz gore navedene turističke zajednice.

– Do nas nije i našeg sustava. Od Čeprljande do Mostira postoji kanalizacijski sustav godinama, ali od Mostira pa dalje nema. Oni uvijek upute na nas, ali to može ispustiti bilo tko. Koliko samo brodova noću to radi,a da nitko ne zna. U Americi su to odlično riješili. U tankove brodova koji uplove u marinu, ušpricaju boju, pa se odmah vidi ako to netko uradi – kazao nam je direktor tvrtke Otok Ugljan d.o.o. vodovod i odvodnja, Ante Brižić koji se čudi zašto njega i njegovu tvrtku nitko nije kontaktirao.

Načelnik Općine preko Jure Brižić pak tvrdi da je s morem u Preku sve u redu:

– Analiza od 11. srpnja je pokazala da je sve u redu. Sustav je u redu, čist je, što se tiče javne kanalizacije. Ima li netko ilegalan priključak, mi to ne znamo. Komunalni redari reagiraju po prijavi, pa provjeravaju – kaže Brižić kojem se u jednom trenutku omaklo da je ipak postojao nekakav problem kojeg su, kako kaže “otklonili”.

Inzistirali smo na pojašnjenju:

– Trenutno smo imali neki problem u sustavu, koji je otklonjen. Napunio se fekalijama, ali to nije bio uzrok toga u moru. Čuo sam se opet sa Zavodom za javno zdravstvo i oni će opet uzeti uzorak i danas – obećao je načelnik Općine Preko.

U međuvremenu, gostima nitko nije pojasnio da je po njihovo zdravlje opasno kupati se na pojedinim plažama, a fekalna loptica odgovornosti prebacuje se s institucije na instituciju.

– To se sve dogodili prije deset dana. A u zadnjih pet dana sva su se djeca razbolila – kazuje nam čitatelj koji je ovaj slučaj i prijavio.

Dobrodošli u Hrvatsku!