fbpx

Inflacija u Hrvatskoj upravo srušila rekord, cijene hrane i prijevoza divljaju! Vlada odmara na godišnjem

“Plenkovićeva vlada ne rješava probleme, nego ih stvara i povećava. Dok on odmara, inflacija marljivo radi i prelazi u galop”, upozorava prof. Lovrinović.

Potrošačke cijene u Hrvatskoj porasle su u srpnju 12,3 posto u odnosu na isti mjesec prošle godine, što je najviša stopa inflacije od kada Državni zavod za statistiku (DZS) vodi te podatke, a ponajviše je posljedica rasta cijena goriva i hrane.

Cijene dobara i usluga za osobnu potrošnju, mjerene indeksom potrošačkih cijena, u srpnju 2022. u odnosu na lipanj 2022. u prosjeku su više za 0,4%. U odnosu na srpanj 2021., tj. na godišnjoj razini, u prosjeku su više za 12,3%, objavio je DZS.

Promatrano prema glavnim skupinama klasifikacije ECOICOP, na godišnjoj razini, najveći porast potrošačkih cijena u prosjeku je ostvaren u skupinama Prijevoz i to za 19,2%, zatim redom u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, Restorani i hoteli, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstva, Rekreacija i kultura, Stanovanje, voda, električna energija, plin i ostala goriva, Razna dobra i usluge te u skupini Odjeća i obuća.

Najveći doprinos stopi porasta godišnjeg indeksa ostvaren je u skupinama Hrana i bezalkoholna pića (+4,75 postotnih bodova) i Prijevoz (+2,83 postotna boda). Promatrano prema posebnim skupinama, najveći porast cijena u prosjeku na godišnjoj razini ostvaren je u skupini Energija i to za 20,6% (doprinos porastu od +3,46 postotnih bodova).

Na mjesečnoj razini najviše su u prosjeku porasle cijene u restoranima i hotelima, za 4,9%, zatim u skupinama Hrana i bezalkoholna pića, za 2,2%, Rekreacija i kultura, za 2,0%, Alkoholna pića i duhan, za 1,8%, Pokućstvo, oprema za kuću i redovito održavanje kućanstava, za 1,3% , Razna dobra i usluge, za 1,2% te Prijevoz, za 0,5%.

– ‘Da budemo otvoreni, nemamo mjere protiv inflacije. Sada smo na godišnjem odmoru’, to je, mrtav hladan, prije neki dan izjavio premijer Plenković. U prijevodu to znači, ‘baš me briga, snalazite se sami-kao i do sada’. Njegova vlada ne rješava probleme, nego ih stvara i povećava. Dok on odmara, inflacija marljivo radi i prelazi u galop. No, inflacija uz mnoga zla koja donosi ima i jednu dobru osobinu – ruši nesposobne vlade. Toplo se nadam da ćemo to uskoro vidjeti i u Hrvatskoj’, komentirao je prof. ekonomije Ivan Lovrinović.


PLENKOVIĆ O POSKUPLJENJIMA: Nemamo konkretne mjere, još smo na godišnjem