fbpx

KRIZA ESKALIRA: Kineski brodovi i letjelice prelaze na tajvanski teritorij, Kina se povlači iz sporazuma sa SAD-om

Kako u petak ujutro izvještava Reuters, pozivajući se na neslužbene tajvanske izvore, deset brodova kineske mornarice i 20 vojnih zrakoplova prešlo je u petak ujutro zonu razdvajanja u Tajvanskom tjesnacu između otoka i Kine

U petak je ujutro Kina nastavila vojne vježbe u Tajvanskom tjesnacu prelazeći pomorsku granicu između Tajvana i Kine te nastavljajući prijetiti ratnim sukobom.

Kineska vojska upravo provodi borbene vježbe u zraku i na moru sjeverno, jugozapadno i istočno od Tajvana, te nastavlja “testirati borbenu sposobnost svojih jedinica”, prenosi Reuters.

Osim toga, kinesko je ministarstvo vanjskih poslova najavilo povlačenje iz cijelog niza zajedničkih dogovora sa SAD-om zbog njihove podrške Tajvanu. Između ostalog, najavljuju povlačenje iz klimatskih razgovora između SAD-a i Kine, prekogranične suradnju u borbi protiv kriminala, pomorske sigurnosti. imigracije i borbe protiv droga.

‘Držimo na oku kineske vojne vježbe i spremni smo odgovoriti ako je potrebno”, objavila je u petak ujutro tajvanska predsjednica Tsai Ing-wen.

Kineska državna novinska agencija Xinhua izvijestila je u petak da je kineska vojska tijekom vježbi letjela s više od 100 ratnih zrakoplova, uključujući lovce i bombardere, a angažirala je i fregate.

Podsjetimo, napetosti u Tajvanu zahuktale su se u utorak, kad je predsjednica američkog Kongresa Nancy Pelosi posjetila taj otok.

Peking smatra dolazak visoke američke dužnosnice provokacijom Washingtona koji time iskazuje podršku neovisnosti Tajvana i zapravo odustaje od obećanja da neće imati službene odnose s otokom.