fbpx

Krumpir u Hrvatskoj skuplji 107% u odnosu na lani

Prosječne proizvođačke cijene poljoprivrednih proizvoda u drugom tromjesečju ove godine porasle su za 22.1 posto u odnosu na isto razdoblje 2021. godine, pokazuju privremeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Time je nastavljen rast proizvođačkih cijena poljoprivrednih proizvoda u ovoj godini, i to snažnije nego u prvom tromjesečju kada su te cijene porasle za 11.4 posto u odnosu na prvi kvartal 2021. godine.

Po danas objavljenim podacima DZS-a, cijene biljnih proizvoda u drugom su tromjesečju ove godine, prema istom razdoblju lani, porasle za 22.7 posto, a cijene stoke, peradi i stočnih proizvoda za 21.3 posto.

Žitarice, povrće i vino skuplji

Kod biljnih proizvoda cijene su porasle u svim skupinama biljnih proizvoda, osim u skupini voća, u kojoj su pale za 8.1 posto, što statističari objašnjavaju padom proizvođačkih cijena voća koje ima najveći udio u toj skupini – jabuka i jagoda.

Na porast cijena biljnih proizvoda općenito najviše je utjecao porast cijena u skupinama žitarica (za 65.1 posto), povrća (za 30.4 posto) i vina (za 9.2 posto), navode iz DZS-a.

U postotku najviše su u drugom tromjesečju ove u odnosu na isto lanjsko razdoblje porasle cijene krumpira (uključujući sjemenski), za 107.4 posto.

U skupini proizvoda koji imaju najveći udio u stočarstvu, u drugom tromjesečju u usporedbi s istim tromjesečjem prošle godine, najviše su porasle cijene goveda (za 28.6 posto), svinja (za 19.5 posto), mlijeka (za 18.4 posto), a još su osjetnije porasle cijene konzumnih jaja (za 42.5 posto).

Također su porasle cijene i u svim ostalim skupinama u stočarstvu, primjerice cijene ovaca i koza za 27.2 posto, a peradi za 12.6 posto.

Gnojivo skuplje za 189 posto

Podaci DZS-a pokazuju da su cijene dobara i usluga za tekuću uporabu (input) u drugom tromjesečju ove godine u usporedbi s istim razdobljem lani porasle za 50.1 posto.

Na taj porast, objašnjavaju statističari, najviše je utjecao porast cijena energije, gnojiva i stočne hrane.

Tako su cijene energije porasle za 90.7 posto, gnojiva za 189.9 posto i stočne hrane za 27.5 posto.

Porasle su i cijene sjemena i sadnog materijala, za 17.9 posto, sredstava za zaštitu bilja za 3.1 posto te veterinarskih usluga, za 3.2 posto.