fbpx

NAJVEĆE POVEĆANJE: Skače minimalna plaća u Njemačkoj, ali još je premalo

Minimalna plaća u Njemačkoj će od 1. listopada porasti na 12 eura po satu, dok je do sada zakonom bila propisana na 10,45 eura.

SPD-ov ministar rada Hubertus Heil izjavio je da će to za mnoge značiti ‘vjerojatno najveći skok plaća u njihovim životima’.

Doći će do izmjena i za zaposlenike koji rade mini ili midi poslove. Gornja granica će od 1. listopada porasti s 450 na 520 eura. Dakle uskladit će se samo plaće, a ne i radno vrijeme jer zaposlenici na mini poslovima rade maksimalno 70 dana u godini.

Što se tiče midi poslova, umjesto dosadašnje granice zarade od 450 do 1.300 eura, takvi zaposlenici od listopada će moći zarađivati između 520 i 1.600 eura. Ovu odluku za Media servis je prokomentirala Ivana Kuliš koja nekoliko godina živi i radi u Düsseldorfu, a trenutno je zaposlena na mini posao.

”Naravno da svako povećanje plaća dobro dođe, pogotovo u vrijeme kad je inflacija zahvatila cijelu Europu. Jasno da podržavam tu odluku, ali troškovi života su nam značajno porasli pa to povećanje plaća i nećemo pretjerano osjetiti. Primjerice samo za struju ćemo mjesečno izdvajati i dvostruko više, pa ovaj porast ni za taj račun neće biti dovoljan’.