fbpx

PAVAO MILJAVAC: “Oluja” nije zaslužila da ju Medved, Banožić i Božinović bojkotiraju”

Pavao Miljavac, bivši načelnik glavnog stožera obrane i bivši ministar obrane, gostovao je na N1 televiziji i komentirao nadolazeće obilježavanje Oluje.

“Ne znam tko je sve dobio pozivnicu, ali i tko će se odazvati. Znam da su svi generali pozvani, a za ostale, kako tko odluči”, rekao je Miljavac za N1.

Kaže da svake godine “dođe do gužve pred sam događaj, pa se netko osjeti povrijeđeno”.

“Nije tako jednostavno jer tamo dolazite u vlastitom aranžmanu, a morate i prespavati. Turistička je sezona i puno ljudi želi i ostati tamo. Imao sam tu sreću da sudjelujem u stvaranju Hrvatske, tada se nismo dijelili. Da jesmo, ne bismo imali državu. Pokojni predsjednik ne bi dozvolio nikakve podjele. Nije dozvolio da se diraju sposobni ljudi”, rekao je.

Kako navodi, “svatko ima svoju viziju o vođenju politike… Mislim da bi za Hrvatsku i narod bilo dobro da sve opcije pronađu zajednički jezik”, rekao je.

Komentirao je odnos premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Zorana Milanovića. “Obojica su snažne individue. Oni su ti koji diktiraju. Banožić je uletio tako kako je, a vrhovnog zapovjednika treba i saslušati. On je ipak biran voljom naroda i ima legitimitet. To se u moje vrijeme nije moglo dogoditi. Ako je presjeklo, onda je presjeklo”, rekao je.

Komentirao je pokušaj Vlade da se mijenja Zakon o obrani. “Oni guraju da je zapovjednik u ratu predsjednik, a u miru ministar. Mislim da to nije dobro”, rekao je Miljavac.

Podsjetimo, predsjednik je pozvao ministre Banožića, Medveda i Božinovića na prijem uoči Oluje, no oni su odbili doći. “To po meni nije dobro. Oluja, koja je stvorila hrvatsku državu, nije zaslužila takav bojkot. Bila bi drugačija priča barem da jedan dođe”, rekao je.