fbpx

PLENKOVIĆ SE RUGA SA HRVATIMA: “Niste ni svjesni da plaćate struju deset puta jeftinije od tržišne cijene”

Sjednica vlade održala se jučer u Nacionalnoj i sveučilišnoj knjižnici u Zagrebu. Premijer Andrej Plenković osvrnuo se na enormno povećanje cijena energenata zbog kojih opravdano raste nezadovoljstvo među građanima kao i poduzetnicima. No, premijera to ne brine. Smatra da se oni neopravdano bune.

“Većina naših građana nije ni svjesna da plaćaju mjesečno struju više od deset puta jeftiniju od tržišne cijene”, rekao je Plenković otvoreno se narugavši svima koji plaćaju zbog njegovog udvorništva Bruxellesu.

Zbog interesa uskog kruga zapadnih političkih elita (poglavito u SAD-u) koji su nametnuli sankcije Rusiji, građani će zbog inflacije već od ove jeseni masovno osiromašiti zbog skupih energenata.

Trenutno većina poduzetnika plaća električnu energiju po cijeni od 3.64 kn/kWh, a građani manje od 1 kn/kWh. Poduzetnici koji su imali ugovorenu isporuku po cijeni iz prošle godine plaćaju 0.5 kn/kWh. Sada će plaćati čak 5 kn/kWh!

Hrvoje Bujas, predsjednik Udruge Glas poduzetnika, podijelio je informacije “s terena”.

“Provjerili smo s članovima i izgleda da su neki već dobili nove ugovore po cijeni od 5 kn/kWh, a prije su plaćali 0.5 kn/kWh. Jedan član iz Čakovca, koji zapošljava 200 ljudi, plaćao je cca. 220.000 kuna mjesečno za struju, a sada će mu se mjesečni trošak popeti na cca. 2 milijuna kuna. S obzirom na situaciju, razmišlja o dijeljenju otkaza, pa čak i gašenju proizvodnje. Bojim se da će se u istoj situaciji naći mnogi poduzetnici diljem Hrvatske, pa je za očekivati da će biti prisiljeni podizati cijene i/ili dijeliti otkaze”, rekao je.

S druge strane, da HEP ima dobit na razini 2021., to bi bilo oko 2,5 milijardi kuna. Kada bi se cjelokupna dobit HEP-a ”prelila” da pokrije razliku u cijeni struje tvrtkama, sa 3 kn na 1 kn, bili bi i dalje u plusu. To bi lančano zaustavilo poduzetnike da dižu cijene i prebace poskupljenje na građane.

No, s obzirom da se to ne događa HEP zapravo ostvaruje dobit upravo na izvlačenju novaca od tvrtki sa nerealno visokom cijenom struje (tek manji dio se uvozi, oko 20-30%).

Ukoliko želimo ostati 100% u skladu sa EU, Vlada može jednostavnom uredbom smanjiti/ukinuti PDV na el. energiju (tu EU ne može ništa), čime bi pojeftinila struju barem za 20%. No, od Plenkovića se to ne može očekivati. Njegov je zadatak da uništi Hrvatsku, raseli građane i uništi gospodarstvo.

I zasad mu dobro ide…