fbpx

POČELA MULJANJA Matijanićevu obdukciju obavila neovlaštena patologinja, izvan radnog vremena

O obavljenoj obdukciji prerano preminulog novinara Vladimira Matijanića i o tome kada bi javnost mogla biti upoznata s nalazima obdukcije, odnosno razlozima njegove smrti, novinari Slobodne Dalmacije razgovarali su s dr. Antonijem Alujevićem, specijalistom patologije i sudske medicine, stalnim sudskim vještakom sudske medicine i pročelnikom Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split.

– Malo je reći da sam iznenađen, bolje je reći da sam šokiran, kako je obdukcija preminulog novinara Vladimira Matijanića, obavljena u subotu, izvan radnog vremena, u kasnim poslijepodnevnim satima oko 18 sati, kao i da je obdukciju obavila bolnička patologinja koja nije ovlaštena ni školovana za uzimanje uzoraka za toksikologiju, a kamoli za njihovo interpretiranje. Kolegica patologinja koja je obavila obdukciju nije sudska vještakinja i ona može napisati nalaz, ali ne može dati i mišljenje – rekao nam je dr. Alujević.

I ne samo da s obavljenom obdukcijom nije upoznat dr. Alujević, odnosno uopće nije obaviješten da će ona biti obavljena, već o tom činu nije obaviješten ni prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, predstojnik splitske patologije.

– Mene kao prvog čovjeka sudske medicine u KBC-u Split zanima po čijem je nalogu obavljena obdukcija, tko je to naredio, a još više tko se to usudio narediti izvan radnog vremena, u subotu poslijepodne u 18 sati? Dakle, ovdje se ne radi o liječničkoj taštini već o činjenici da po protokolu ovakvu obdukciju mora raditi specijalist sudske medicine, koji uz to mora biti i od strane Županijskog suda imenovan stalnim sudskim vještakom, a nikako ne bolnički patolog. Patolog može obaviti obdukciju ako u gradu, u kojemu se obavlja obdukcija nema specijaliste sudske medicine, što u Splitu nije slučaj, jer osim mene u Splitu je takva osoba i prof. dr. sc. Marija Definis, kao i prof. dr. sc. Šimun Anđelinović, kazuje dr. Alujević.

Da se nekome očigledno žurilo s obdukcijom govori i sljedeći podatak:

– Pomoćnik obducenta je žurno “dignut” iz svoje kuće u subotu poslijepodne i pozvan na obdukciju?! Budući da se radilo o poznatom novinaru patologinja koja se obavila obdukciju morala je biti svjesna što bi, odnosno što će iz cijelog slučaja proizići – kazuje dr. Alujević.

Obdukcije se na splitskoj patologiji obavljaju najčešće unutar 24 do 48 sati.

– Ma, obdukcija se može obaviti i nakon tog vremena, nema vremenskog ograničenja. Mi nastojimo obaviti sve obdukcije što je prije moguće. Obdukcija se može i žurno obaviti, kada to zahtjeva policijska istraga. Tako, ukoliko se policiji žuri mi obdukciju obavljamo žurno, pogotovo ukoliko je riječ o ubojstvu s nepoznatim počiniteljem, pa je policiji vrlo važan period od prva 24 sata od ubojstva kako bi ga što prije rasvijetlili. Ukoliko je u slučaju ubojstva sve jasno, tada policija ne traži žurnu obdukciju – kazuje dr. Alujević.

Našeg sugovornika je već po ovom pitanju kontaktirao DORH:

– Iz ove obdukcije sigurno proizlaze istražne radnje i zbog toga ona nije smjela biti obavljena na ovakav način – zaključuje dr. Antonio Alujević.