fbpx

Tužiteljstvo je dobilo informacije o svim umrlima tog dana osim o smrti novinara. Zašto?

Bez obzira na sve iznesene sumnje u regularnost, DORH kaže kako će nalaz obdukcije biti dokaz na sudu

Glasnogovornica splitskog županijskog tužiteljstva Rene Laura, koja je ujedno bila dežurna zamjenica od 4. do 9. kolovoza, dobila je obavijesti o tri smrtna slučaja na području njihove županije, ali ne i o tome da je 5. kolovoza u prisustvu tima Hitne pomoći preminuo Vladimir Matijanić.

U pravilu, o smrtnim slučajevima tužiteljstvo izvještava policiju, ali je li policija od Hitne dobila obavijest o smrti Vladimira Matijanića da bi o tome mogla obavijestiti tužiteljstvo, ne znamo, jer smo iz PU splitsko-dalmatinske na niz konkretnih pitanja dobili samo upozorenje da je u tijeku poduzimanje radnji iz policijske nadležnosti u koordinaciji s nadležnim tužiteljstvom.

Izvješće telefonom

Da nisu bili izviješteni, stoji u službenom odgovoru tužiteljstva na upit Jutarnjeg lista koji je potpisala upravo Rene Laura. Navela je kako “policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske povodom smrtnog slučaja redovito izvješćuju telefonom i pisanim putem dežurnog zamjenika splitskog županijskog državnog odvjetnika”.

– I zaposlenici Hitne medicinske pomoći obvezni su o smrtnom slučaju izvijestiti Policijsku upravu splitsko-dalmatinsku – dodatno se ističe u njenom odgovoru. Dakako, odnosi se to na slučaj kada je osoba umrla u prisutnosti tima Hitne pomoći ili u njihovu vozilu. Napomenula je pritom da se sve okolnosti smrti novinara Matijanića još istražuju.

– Od četvrtka 4. kolovoza 2022. do ponedjeljka 8. kolovoza 2022. policijski službenici Policijske uprave splitsko-dalmatinske izvijestili su o smrti državljanina Republike Poljske u Gradu Hvaru, o smrti državljanina Savezne Republike Njemačke u Zaostrogu i o smrti državljanina Bosne i Hercegovine u mjestu Vrbanj, Stari Grad – piše u odgovoru tužiteljstva. Dalje se kaže kako mrtvozornik na mjestu događaja nalogom određuje obavljanje mrtvozorničke obdukcije, a mrtvo tijelo se prevozi u Klinički bolnički centar Split, Kliniku za patologiju, sudsku medicinu i citologiju.

Izvidi

Kako dalje stoji u odgovoru, splitsko Županijsko državno odvjetništvo nalogom određuje obavljanje obdukcije mrtvog tijela koje se povjerava stalnom sudskom vještaku za sudsku medicinu i patologiju kad postoji sumnja ili je očito da je smrt prouzročena kaznenim djelom ili je u vezi s počinjenjem kaznenog djela.

U konkretnom slučaju ta je sumnja postojala onog trenutka kad je dubrovačka odvjetnica Viktorija Knežević u subotu 6. kolovoza podnijela kaznenu prijavu. Navečer toga dana policija je izvijestila Općinsko državno odvjetništvo u Splitu da se pokreću izvidi, a još ih je toga popodneva u Varaždinu najavio Davor Božinović, ministar unutarnjih poslova.

Kako smo pak neslužbeno doznali, o čemu se radi nisu znali ni Antonio Alujević (specijalist patologije i sudske medicine i stalni sudski vještak sudske medicine koji je ujedno i pročelnik Odjela za sudsku medicinu pri Kliničkom zavodu za patologiju, sudsku medicinu i citologiju KBC-a Split) koji je tvrdio da obdukciju nije izvela ovlaštena osoba, niti prof. dr. Šimun Anđelinović (predstojnik Kliničkog zavoda za patologiju, sudsku medicinu i citologiju splitskog KBC-a) koji je te tvrdnje opovrgavao. Patologinja je njih izvijestila (dr. Alujević je tada bio na godišnjem odmoru) da ima smrtni slučaj pacijenta i da će ona obaviti obdukciju.

Neobične okolnosti

Na pitanje hoće li nalazi obdukcije koji trebaju dati odgovor na pitanje o uzroku smrti biti dokaz na sudu s obzirom na tvrdnju pročelnika Odjela za sudsku medicinu KBC-a Split da ju je provela neovlaštena osoba, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu koje je preuzelo izvide i po čijem nalogu postupa i policija dobili smo odgovor da hoće.

– Prema našim informacijama, obdukciju je obavio ovlašteni mrtvozornik grada Splita koji je specijalist patolog te nema utjecaja to što nije na listi sudskih vještaka – odgovorili su u splitskom općinskom tužiteljstvu i time otklonili sumnje da bi zbog toga što obdukciju nije proveo ovlašteni sudski vještak kasnije moglo biti problema s dokazima.

Paralelno s izvidima svoj posao obavlja inspekcija Ministarstva zdravstva koju je resorni ministar Vili Beroš najavio još u subotu kako bi se utvrdile sve okolnosti koje su dovele do smrti novinara Indexa Vladimira Matijanića.

Inspekcija se, međutim, nije fokusirala samo na KBC Split i splitsku Hitnu službu, kako je to isprva bilo najavljeno, nego je svoju istragu proširila na ordinaciju obiteljske medicine.

Prema neslužbenim informacijama, za rasvjetljavanje svih okolnosti koje su dovele do tragičnog ishoda, kao i za konačni zaključak je li bilo propusta u postupanju i liječenju, iznimno je važno to što će se pronaći kod obiteljskog liječnika.

Inspektori traže odgovore na nekoliko pitanja. Jedno od njih je zašto se Matijanić nije cijepio protiv covida, posebno u kontekstu informacije da ima Sjögrenov sindrom i intersticijsku bolest pluća te sumnju na još dvije autoimune bolesti.

Cijepljenje

U Matijanićevu zdravstvenom kartonu trebaju se nalaziti podaci o ovim bolestima, jesu li one dijagnosticirane, je li postojala “samo” sumnja na njih te jesu li mu bile propisane terapije i kakve.

Uz to će se provjeriti i kakva je bila dostupnost liječnika obiteljske medicine, odnosno je li se Matijanić pošto mu je bilo loše i nakon što je utvrdio da je dobio covid javljao svome doktoru i kakve mu je ovaj dao upute. Je li ga pregledao, dao mu uputnicu za bolnicu…

U utorak je završen inspekcijski nalaz u splitskoj Hitnoj službi, a još traje u KBC-u Split i ordinaciji liječnika obiteljske medicine. Tek kada se sve pregleda, svi će se nalazi staviti na hrpu, proanalizirati i tada će se napisati konačni nalaz i dati finalni zaključak. Očekuje se da će inspekcija Ministarstva posao dovršiti do kraja tjedna, piše jutarnji.hr.