fbpx

U BOLNICAMA PAO SUSTAV ZA NARUČIVANJE Trebamo li se nakon svih afera čuditi što informatizacija zdravstva ne funkcionira?

U zagrebačkim bolnicama jutros je pao informatički sustav i nisu imali pristup elektroničkim uputnicama građana, koji su došli na preglede, javlja HRT. Hrvatski zavod za zdravstveno osiguranje (HZZO) kaže da postoje “poteškoće u radu”, ali da je građanima zdravstvena zaštita osigurana.

Nije poznato zbog čega je došlo do problema, a iz HZZO-a navode da je tijekom jutra došlo do “povremenog usporenog rada” CEZIH sustava – Centralnog zdravstvenog informacijskog sustava.

“Veći dio prometa se obrađivao, ali je dio korisnika imao problema pri radu. Korisnici sustava CEZIH su odmah nakon detektiranja zastoja obavješteni da postoje poteškoće u radu servisa za provjeru osnovnog osiguranja, te se osiguranje može provjeriti na službenim stranicama www.hzzo.hr”, naveli su te naglasili kako je “pružanje zdravstvene zaštite našim osiguranicima u svakom trenutku omogućeno”.

‘Svi će biti zbrinuti’

Iz KBC-a Zagreb poručuju da rješavaju situaciju. Pomoćnik ravnatelja Rebra, Milivoj Novak, ustvrdio je kako će svi pacijenti biti zbrinuti.

“Nažalost, pao je sustav elektroničkog naručivanja HZZO-a. Naravno da sve to čini probleme, ali problemi će se riješiti. Znači, svi bolesnici koji su došli, bez obzira jesu li došli iz Prečkog ili iz Dubrovnika, bit će zbrinuti. Ručno će se unositi podaci i svi će dobiti uslugu zbog koje su došli u KBC Zagreb”, kazao je Novak za HRT.