fbpx

BULJ: Štetočine pljačkaju pa ne ulažu u zdravstvo

Gradonačelnik Sinja, saborski zastupnik i vijećnik Mosta u Splitsko-dalmatinskoj županiji Miro Bulj u ponedjeljak je optužio Ministarstvo zdravstva za katastrofalno stanje zdravstvenog sustava u županiji nazvavši ga “najgorim u Hrvatskoj”, a župan Blaženko Boban je pozvao da se stanje u tom resoru ne politizira.

Oni su to rekli uoči tematske sjednice posvećene zdravstvenom sustavu u toj županiji koju organizira skupština Splitsko-dalmatinske županije.

Bulj je zamjerio ministru zdravstva Viliju Berošu što se nije odazvao pozivu da nazoči sjednici. ” Ministar zdravstva Beroš je u predizbornoj kampanji kružio splitsko-dalmatinskom županijom i u njoj dobio naviše glasova ali očito je da mu je ta županija sada nebitna iako u njoj zdravstveni sustav nikada nije bio gori, no sada i najgori Hrvatskoj,” rekao ‘mostovac’.

Ustvrdio je i kako se središnja državna vlast Hrvatske ponaša kolonijalno prema zdravstvenom sustavu na području njihove županije. Govoreći o Ministarstvu zdravstva i središnjoj državnoj vlasti nazvao ih je “štetočinama… koji pljačkaju pa nemaju vremena ulagati u zdravstvo”.

Posebno je spomenuo situaciju u Cetinskoj krajini gdje se ne zna ni broj umrlih koji nisu mogli obaviti preglede zbog “besmislenih i nepotrebnih mjera koje su središnje državne vlasti nametale tijekom pandemije koronavirusa. Za splitsko-dalmatinsku županiju je rekao da je “grobar zdravstva.”
“Kao gradonačelnik Sinja, županijski vijećnik i saborski zastupnik razočaran sam tretmanom posebice Dalmatinske zagore u zdravstvenom sustavu”, kazao je Bulj. Dodao je i kako zbog nemogućnosti specijalizacije liječnici i zdravstveno osoblje iz Zagore odlazi u druge županije.

Boban: Zdravstvo je iznad političara

Župan Boban, čija je izjava novinarima uslijedila nakon Buljeve, istaknuo je kako očekuje da se ne politizira stanje u zdravstvu jer je “zdravstvo iznad političara”. Naveo je i kako je u posljednje četiri godine u Splitsko-dalmatinskoj županiji obavljeno oko 100 specijalizacija ali to nije dovoljno. Također je kazao kako je zdravstveni sustav u županiji opterećen s oko milijun pacijenata.

“Imamo kadrovskih problema i od toga ne bježimo, primjerice zbog neadekvatnih plaća ne postoji zanimanje za školovanje u zdravstvu pa u posljednje četiri godine su s Brača, Šolte, Hvar i Visa upisana samo dva studenta medicine, a na području između Omiša i Gradca u posljednje dvije godine upisan je samo jedan”, naveo je Boban.