fbpx

ČEKA LI ISTO I PLENKOVIĆA? 70.000 Čeha tražilo ostavku vlade, neutralan stav prema ratu u Ukrajini i sniženje cijena

Više od 70.000 ljudi prosvjedovalo je u Pragu protiv češke vlade, Europske unije i NATO saveza, tražeći od vladajuće koalicije da obuzda rast cijena energenata.

Organizatori prosvjeda rekli su da bi Češka trebala ostati vojno neutralna i osigurati izravne ugovore s opskrbljivačima plinom, uključujući Rusiju.

Bliži se zima i čini se da obrana europskih vrijednosti u Ukrajini Čehe brine puno manje od inflacije i naglog osiromašenja.

Ovako prosvjednici u Češkoj vide svog premijera Petra Fialu, otprilke isto kao što i Hrvati vide Plenkovića:

Političkoj eliti u EU nažalost nije stalo do mišljenja svog vlastitog naroda, pa je za očekivati da će se energetska kriza i rat u Ukrajini nastaviti.

“Cilj našeg prosvjeda je zahtijevati promjenu, uglavnom što se tiče problema cijena energenata, osobito struje i plina, koje će ove jeseni uništiti naše gospodarstvo”, rekao je Jiri Havel, jedan od suorganizatora prosvjeda, za portal iDNES.cz.

Prosvjed na Vjenceslavovom trgu u središtu grada održan je dan nakon što je vlada preživjela glasanje o povjerenju nakon optužbi oporbe za nedjelovanje protiv inflacije i rasta cijena energenata.