fbpx

HDZ-Plenkovićevo perfidno teroriziranje građana strahom od terorizma…

Kakav amater trebaš biti da dopustiš, usred afere koja je ozbiljno zatresla vladajuće, i na kojoj je oporba trebala poentirati, da internim unutarstranačkim raskolom skreneš pažnju na sebe i vlastitom kompromitacijom otmeš medijski prostor debelo kompromitiranoj vlasti? Trebaš biti član SDP-a, stranke koja, umjesto da se afirimira svojim djelovanjem kao lider oporbe, in continuo se prezentira kao stranka u odumiranju. Raskid koalicije SDP-a s platformom Možemo! u Zagrebu, koje je za konzekvenciju imalo standardnu mjeru novog vodstva, isključivanje čelnika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca, usred krize vlasti zaljuljane još jednom koruptivno-kriminalnom aferom, došao je Plenkoviću kao “kec na desetku”, piše Davorka Blažević

Baš kao i zagrebački prosvjed protiv vlade koji se pretvorio u mizerni skup kojekakvog rigidnog polusvijeta, uglavnom svjetonazorski bliskog većinskom dijelu HDZ-a, baš kao da ga je sam HDZ i režirao…

Taman kad se parlamentarna oporba navodno ujedinila u namjeri da ruši Plenkovićevu vladu zbog korumpiranosti, pred središnjicom HDZ-a okupe se oni koji se protive svemu, od EU-a, NATO-a i eura do cijepljenja, a usput i HDZ-u i Plenkoviću, čije je društvo nemoralnih sljedbenika opustošilo Hrvatsku. Poput HDZ-ovog Damira Škugora koji je uz još dva zasad poznata pajdaša, “skratio” Inu, ergo državu, za milijardu kuna. O pljački stoljeća gotovo se više i ne govori, Plenković je sasvim uspješno tu temu gurnuo u stranu više zahvaljujući bijedi opozicije negoli svojoj domišljatosti.

Prvo, propali, minorni prosvjed minornih sudionika i prikrivenih organizatora, po rukopisu najsličniji HDZ-ovoj tvornici podvala i političkih manipulacija, koji je, navodno, iskao “otkaz” za cijelu Vladu, Plenković pretvara u povod za zastrašivanje građana navodnom prijetnjom od paramilitarnih skupina koje se organiziraju s namjerom nasilnog rušenja vlasti. Nevjerojatno, klasična pila naopako!

Cijela ta konstrukcija počiva na, možda ne baš slučajnom, sudioniku prosvjeda, zatečenom s nekakvim improviziranim “molotovljevim koktelom”, koji preko noći prerasta u organiziranu paramilitarnu skupinu, koju, gle vraga, hrvatske tajne službe, koje za to primaju plaću, nisu ranije detektirale, nego im se “mozaik” složio tek nakon privođenja naoružanog mladića. Kaj, god!

Niti je u Hrvatskoj ekstremizam tog tipa, dakle, potencijalni terorizam, uistinu prijetnja, niti se radi o organiziranim skupinama, nego tek nezadovoljstvom stanjem u državi radikaliziranim pojedincima. Dovoditi propali zagrebački prosvjed pod egidom “Otkaz”, čime se impliciralo na odlazak vlade Andreja Plenkovića, s napadom 23-godišnjeg Danijela Bezuka na policajca na Markovom trgu, karikirano je s očitim ciljem zastrašivanja javnosti i skretanja pažnje građana s pravih problema u državi i Vladi. Problema kriminala i korupcije u sustavu, pače i u samoj Vladi koju je okupio, izabrao i strukturirao premijer Plenković. Treba doista imati džon- obraz pa optuživati za terorizam nekog, možda i od HDZ-a instruiranog, mladca s improviziranim molotovljevim koktelom pred središnjicom Plenkovićeve stranke, kao prijetnju sigurnosti građana i demokratski izabrane vlasti, kod činjenice da upravo HDZ i njezine nomenklature već više od tri desetljeća kriminalom, korupcijom, pljačkom bez presedana teroriziraju hrvatske građane. Premijer koji je zbog sumnji ili optužbi za korupciju i kriminal posmjenjivao gotovo sve svoje ministre, proziva druge za destabilizaciju stanja u državi. Optužuje oporbu zbog kritičkog mišljenja za širenje mržnje prema HDZ-u. Nota bene, stranci koja je bez ostatka “potaracala” Hrvatsku, koja je svojedobno otvoreno, besramno uvodila pripadnike “zločinačke organizacije” u legalnu politiku ( i dodjeljivala im na lokalnoj razini izvršne funkcije ! )…

Taj isti premijer ni riječ da bi rekao svojedobno kada su HDZ-ovi “šatoraši” inspirirali i inicirali veteransku pobunu protiv legalno izabrane vlasti lijeve orijentacije, i plinskim bocama zapriječili jednu od glavnih prometnica u glavnom gradu, sada govori o terorizmu jednog izoliranog maloljetnika?! Tada, kada je cijeli stožer organizirano djelovao u nelegalno podignutom šatoru u Savskoj, okupljao crnokošuljaše i kreirao prijeteći izlazak veterana na ulice s plinskim bocama, tada Plenković “nije bio odavde”, nije ga to zanimalo, jer to je bila “antinarodna”, “jugokomunjarska” vlast, ma koliko izabrana voljom građana na demokratskim izborima. Nikada ni glasa o tome nije pustio, a za svoga potpredsjendika u Vladi čak je i promaknuo jednog od viđenijih “šatoraša” Tomu Medveda, koji u plinskim bocama posred centra Zagreba nije vidio ni prijetnju, nekmoli terorizam!

Sada, pak, terorizmom sije strah među ljude kako bi se nametnuo kao glavna brana navodno rastućoj nesigurnosti od ekstremista koji ne prezaju od nasilja u svrgavanju HDZ-ove vlasti. A, što bi Hrvatska dobila umjesto HDZ-a? Pa vidite, to su ti ljudi koji su se okupili na Trgu žrtava fašizma, ta bijedna šaka jada koja se protivi napretku i europeizaciji Hrvatske, oni bi htjeli vlast, pa i silom. I to je ta poruka Andreja Plenkovića, velikog Europejca i ingenioznog političkog znalca, kojemu nije smetala ni pravomoćna presuda HDZ-u za korupciju da stane na čelo toga opskurnog društva.

Drugo, perfidni Plenković dobro je osluškivao što se i od koga predlaže kao pomoć građanima i poduzetnicima u uvjetima globalne energetske krize, pa je paketom mjera pomoći od čak 21 milijarde kuna, a SDP je Plenkovića prozivao tražeći mjere u vrijednosti bar 15, vjerujući da će se one zaustaviti na 6 milijardi, lukavo nadigrao kolabiranu oporbu! Velikodušno maše miliijardama kuna pomoći, hineći solidarnost s najugroženijima, kao da daje svoj, a ne naš novac koji ćemo upravo mi u njegovu blagajnu kad tad, na ovaj ili onaj način, ovim ili onim poreznim nametom, i vratiti.

Treće, u ovakvoj situaciji gdje je car bio bezmalo gol, nakon besprizorne pljačke Ine, koja je samo sjela na jedan aferaški stil upravljanja zemljom kakav više od tri desteljeća prakticira HDZ, umjesto da poentira, oporba je samo pokazala da nema ni snage ni kapaciteta ni zrelosti biti alternativa makar i ovakvoj kvarnoj, dokazano kriminalnoj političkoj strukturi. Štoviše, da nema čak ni lidera koji bi je poveo. SDP-ovo skretanje pozornosti javnosti s kriminalnog, koruptivnog, klijentelističkog HDZ-a i aferaške Vlade, na vlastite interne slabosti i obračune, na razini je krajnjeg političkog amaterizma i nerazumijevanja biti politike. SDP godinama ne uspijeva voditi ni svoju razbucanu, raskoljenu družbu, kamoli da bi umio voditi državu.

Umjesto da jača svoje spone s ideološki bliskom platformom Možemo!, oni čak sijeku i tu zadnju granu na koju su se mogli osloniti. Možemo!, pak ima previše briga u Zagrebu, a premalo ljudskih resursa za njihovo sustavno rješavanje, da bi se ozbiljnije koncentrirao i pripremao za nacionalne teme i rješenja. Domovinski pokret je odavno potonuo u talog rigidne politike, Most i dalje pokreće isključivo antiplenkovićevsko, osvetničko pogonsko gorivo, a sve ostalo su HDZ-ovi pobočnici, sateliti bez vlastitog političkog integriteta. Nema suvisle, programske i operativno sposobne alternative u ovoj HDZ-om dosljedno kontaminiranoj zemlji. I to je poanta recentnih događaja koji su žalosno ogolili stanje stvari u hrvatskoj nacionalnoj politici. I perspektivi…

Davorka Blažević / TRIS portal