fbpx

HDZ tvrdi da su Inu opljačkali pojedinci. A u Plinari koja je u pljački pomagala kadrovira – HDZ

Sva ona pitanja koja se s bijesom u javnosti već danima postavljaju Upravi i Nadzornom odboru Ine – mogu se postaviti i Upravi i Nadzornom odboru Plinare istočne Slavonije. Samo, tamo nema Mola. Nema Mađara. Ima županijske vlast, koju vodi županijski HDZ, koji vodi Plenkovićev ministar obrane, piše Telegram

Nije lako HDZ-u. Kad se pogleda kompletna slika, stvari su jasne. Najveća vladajuća stranka jedina je politička organizacija u zemlji s pravomoćnom presudom zbog korupcije. Od originalne postave Andreja Plenkovića iz 2016. godine u Vladi je ostalo tek troje ministara. U sadašnjoj Vladi, formiranoj prije dva ljeta, među ukupno 16 ministrica i ministara, već je pet novih imena.

Razlozi ovim rotacijama su vrlo često slični: sumnje, afere, istrage, uhićenja oko – korupcije. Uglavnom sve njih je Plenković, kad se krenulo pričati o muljažama, ispočetka drčno branio. Ništa čudno da, kad je kompletna slika HDZ-a i sadašnje vlasti u pitanju, javnost zaklinjanje vlasti u borbu protiv korupcije doživljava kao sarkastičan vic.

Vrlo snažan prioritet?

Malo je možda ipak nepravedno – kad govorimo samo o općoj slici. Jer, HDZ je osuđen za marifetluke iz vremena Ive Sanadera (opet, mnoge perjanice iz njegovog doba i dalje drmaju HDZ-om), a plima aktualnih afera može se uvijek koristiti i kao argument za plimu – otkrivenih afera, dakle kao rezultat baš borbe protiv korupcije. Jest, malo je nezgodno što se gotovo uvijek provlači ta članska iskaznica stranke, ali…

Međutim, problem s neuvjerljivošću Andreja Plenkovića ili, sakloni Bože, Branka Bačića kad zbore o borbi protiv korupcije koja je “vrlo snažan prioritet” ili joj je HDZ “stjegonoša”, ne zaustavlja se samo na općoj, za vladajuću stranku izrazito nepovoljnoj slici.

Pale se svi alarmi

Rupa, pogrešnih tumačenja i gorkih obrana teško obranjivog ima i u gotovo svakoj zasebnoj reakciji vladajućih na primjerima većih korupcijskih afera. Tako je i u posljednjem slučaju, aferi mega pljačke na trgovini Ininim plinom.

Premijer je, između ostalog, ustvrdio govoreći uvodno na prošlotjednoj sjednici Vlade, kako je djelo u Ini rad pojedinaca, skupine ljudi, a ne politički motivirana ili sponzorirana aktivnost. I tu se odmah pale svi alarmi, a premijerova obećanja o tome kako će “poslati snažnu poruku javnosti i našim političkim protivnicima da je naša borba protiv korupcije izrazito jaka” – uz lagani “buć” padaju u vodu.

Je li Plenković pod mjerama?

Evo zašto je, čak i kad se zanemari opća slika o njegovoj stranci, tako teško vjerovati Plenkoviću kad se na ovom primjeru zaklinje u borbu protiv korupcije. Za početak, istraga je još u tijeku. Je li preprodaju za bagatelu kupljenog Ininog plina provelo i organiziralo tek petero uhićenih – niti se još zna, niti se može znati.

Istrage su, s tim nam je baš Plenković “prao uši” posljednjih godina, tajne. I nitko, pa ni predsjednik Vlade ne zna u kom pravcu idu i tko bi mogao sljedeći završiti oči u oči s fotoreporterima ispred zagrebačkog sjedišta USKOK-a. Kako onda Plenković može znati da je ovo djelo skupine pojedinaca, nepovezane s bilo kim? Tko kaže da u ovom trenutku, u sklopu istrage, pod mjerama nije netko od njegovih ministara? Stjegonoša Bačić? On sam?

Nema Mola. Nema Mađara. Samo HDZ

Ili, recimo, kad već premijer poteže politički motiviranu ili sponzoriranu aktivnost – Mario Banožić. Do ministra obrane, naime, krakom ne pretjerano indirektne zapovjedne odgovornosti, vodi ozbiljan dio cijele priče. Tvrtka koja je od Ine otkupljivala hiper jeftini plin i bila posrednik prema OMS – Upravljanju koje je zaradilo milijardicu daljnim transferom u inozemstvo, u vlasništu je – Vukovarsko-srijemske županije.

Dosadašnja predsjednica te tvrtke, Plinare istočne Slavonije (PIS), Marija Ratkić, članica je HDZ-a. Predsjednik Nadzornog odbora PIS-a je Domagoj Bujadinović, član županijskog odbora HDZ-a, stranke koja je u toj županiji na vlasti, dakle ima glavnu riječ o kadroviranju u firmama u vlasništvu županije. Predsjednik HDZ-a Vukovarsko-srijemske županije je ministar obrane, Mario Banožić. Dakle, tko može garantirati da se u ovom trenutku u istrazi ne pokušava odgovoriti na logično pitanje zbog čega je, dovraga, PIS hiper jeftini Inin plin po gotovo identičnoj hiper jeftinoj cijeni dalje dilao OMS – Upravljanju?

Sva ona pitanja koja se s bijesom u javnosti već danima postavljaju Upravi i Nadzornom odboru Ine – mogu se postaviti i Upravi i NO PIS-a. Samo, tamo nema Mola. Nema Mađara. Ima županijske vlasti, koju vodi županijski HDZ, koji vodi Plenkovićev ministar obrane.

Brzopleto i opasno

U takvim okolnostima reći da cijela priča nije politički motivirana ili sponzorirana, prilično je brzopleta izjava. I ne samo to – ona je opasna, jer ne treba previše zle mašte da se shvati kako može predstavljati i ne pretjerano suptilno ocrtavanje granica do kojih istraga smije ići.

Zbog svega toga zaklinjanje u borbu protiv korupcije od strane aktualne vlasti i ne može drugačije izgledati od onoga kako izgleda. Kao ciničan, groteskan i uzaludan pokušaj – saniranja štete.