fbpx

Hrvatska je postala zarobljena država

Ako je do sada bilo sumnje, više nema. Hrvatska je postala zarobljena država. A zarobio ju je HDZ, što je očito iz cijelog hodograma svih uključenih u priču o pljački stoljeća u Ini.

Zarobljene države su one u kojima vladajuća politička ili poslovna elita, što je u takvim državama najčešće sinonim, preuzme sve institucije u državi i iskorištava za osobnu korist. Time se ruši princip jednakosti svih građana te nastaju dvojni sustavi funkcioniranja institucija, jedan za politiku i poslovnu elitu, a drugi za sve ostale, piše Index.

„Svi su jednaki, ali neki su jednakiji od drugih“, rečenica je iz Životinjske farme Georgea Orwella koja dobro opisuje stanje u zarobljenoj državi. Ono može biti potvrđeno putem zakona, ali ne nužno. Dovoljno je da neformalno institucije funkcioniraju po principu različitih pravila za interesno povezanu elitu u odnosu na one koji nisu njen dio.

Takvim državama je svojstvena velika razina korupcije, nepotizma i pljačke javnog novca. Elita iskorištava državne institucije za izvlačenje financijskih i drugih koristi iz društva, a da bi se sve odvijalo nesmetano, potrebno je što više razgranati korupcijsku mrežu kroz državne institucije.

U takvim državama je i gospodarski napredak lošiji nego što s obzirom na makroekonomsko okruženje može biti. Elite štite one kompanije i dijelove gospodarstva koje mogu koristiti kao polugu moći te izvlačenje financijske i drugih koristi, a guše kompanije i nove industrije koje bi mogle ugroziti njihovu kontrolu.

Kompanijama i dijelovima gospodarstva koji su od interesa za elitu se dijele državne subvencije, potpore i druge pogodnosti, čime se stvaraju tržišne ravnoteže. U takvim ekonomijama umjesto najsposobnijih preživljavaju i napreduju podobni, bilo da se radi o kompanijama ili ljudima.

Reforme se ne provode i pokušava se održati trenutno stanje, koje odgovara eliti koja je stvorila korupcijsku hobotnicu kroz institucije i kontrolira političku, društvenu, pravnu, socijalnu i ekonomsku sudbinu pojedinaca u državi.