fbpx

KOLAKUŠIĆ VODSTVU EU-a: Mađarska vam smeta jer im je vlast izabrao narod, a ne Soros i Klaus Schwab

Nakon što je Europska komisija u nedjelju predložila Vijeću EU-a zamrzavanje 65 posto ili 7,5 milijardi eura europskih sredstava Mađarskoj zbog korupcije i problema s vladavinom prava, u EU parlematu se oglasio hrvatski europarlamentarac Mislav Kolakušić.

– Izvješće koje govori da Mađarske i njezini građani krše temelje prava i Ugovora na kojima počiva Europska unija je vrhunac licemjerja. Situacija je upravo suprotna. U Mađarskoj i Poljskoj upravo građani najčvršće stoje iza temelje one stare Europe koja se temeljila na obitelji, zajednici i državama. Mađarskoj se stavlja na teret, kao i Poljskoj, ideologija suprotna od ove nakaradne koja se promovira. Njima se stavlja na teret to da joj vlast nisu izabrali Georg Soros, Klaus Schwab i ekipa već su vlast izabrali sami građani. To nije ideologija europskih građana. Hrvatski građani čvrsto stoje uz Mađarsku i Poljsku!’, zaključio je u govoru Europskom parlamentu.

Naime, Europska komisija je u travnju ove godine pokrenula postupak protiv Mađarske u okviru novog mehanizma prema kojem se korištenje sredstava iz europskih fondova uvjetuje poštivanjem vladavine prava.

Komisija navodi da se Mađarska obvezala da će do 19. studenoga podnijeti konačno izvješće o ispunjenju ključnih provedbenih koraka.

“U međuvremenu, Komisija će pratiti situaciju i obavještavati Vijeće o svim relevantnim elementima koji bi mogli utjecati na njezinu trenutnu procjenu”, navodi Komisija.

Komisiju naročito zabrinjavaju manjkavosti u sustavu javnih nabava. Mađarska vlada je u subotu najavila da će parlament u Budimpešti sljedeći tjedan glasati o čitavom nizu zakona koji bi trebali otkloniti razloge za zamrzavanje fondova.