fbpx

LOVRINOVIĆ: Kad na bankomatu umjesto 500 kuna podignete 70 eura shvatit ćete koliko smo siromašni

‘Euro donosi europske cijene i male hrvatske plaće. Još nije kasno da istinska oporba smijeni ovu vlast i poništi odluku Sabora’, smatra profesor ekonomije.

– Euro je put u katastrofu. Onoga trenutka kada na bankomatu umjesto 500 kuna podignete 70 eura shvatit ćete koliko smo siromašni. Euro donosi europske cijene i male hrvatske plaće. Još nije kasno da istinska oporba smijeni ovu vlast i poništi odluku Sabora’, ponovio je prof. Ivan Lovrinović.

– Moramo zadržati hrvatsku kunu, a Hrvatsku narodnu banku najprije razmontirati i od nje napraviti pravu središnju banku u interesu hrvatskog gospodarstva i naroda’, poručuje Lovrinović.

Euro je od početka 2021. godine do danas izgubio je više od 17.5% svoje vrijednosti izražene u američkom dolaru, vodećoj svjetskoj valuti. Euro je tako pao ispod pariteta s dolarom što znači da jedan euro vrijedi manje od jednog dolara, dok je prije manje od dvije godine euro vrijedio 1.20 dolara, što je ukupni pad od 17.5%.

Uz to, rekordna inflacija koju bilježi eurozona dodatno umanjuje vrijednost europske valute jer je za određeni iznos u eurima moguće kupiti sve manje proizvoda i usluga koje drastično poskupljuju.

To međutim ne utječe na hrvatsku vladu koja od 1.1.2023. kunu zamjenjuje eurom.