fbpx

MILANOVIĆ: Na kraljičin sprovod idem iz pristojnosti. One koju Englezi nisu pokazali kad je umro Tuđman

Predsjednik Zoran Milanović danas je u Jastrebarskom, gdje sudjeluje na sedmoj po redu ‘Diplomatskoj berbi’, organiziranoj za šefove diplomatskih misija i međunarodnih organizacija akreditiranih u Republici Hrvatskoj. Berba se održava u u vinogradu obitelji Tomac na Plešivici, a Milanović je domaćin.

Komentirao je premijerove izjave o nedavnom prosvjedu ispred HDZ-a i “paramilitarnim skupinama”, rekavši: “Neka budu oprezni u onome što pričaju”. Milanović tvrdi da “imamo disonantnost između onoga što govori SOA i onoga što govore Plenković i Medved”. Dodao je da u Hrvatskoj “nemamo organizirano htijenje”, ali da “ima ljudi koji su spremni na sve, a ima ih i u Austriji”.

“Pa ako je zaista što ono govori tako, idemo sjesti i razgovarati, ja to ne znam”, rekao je referirajući se na mogućnost sazivanja Vijeća za nacionalnu sigurnost i premijerove izjave o organiziranim skupinama koje žele nasilno rušiti vlast..

O izjavi o genocidu

Kada su ga novinari pitali što je s napisima bosanskih medija o tome kako je na summitu Brdo-Brijuni rekao da “ima raznih vrsta genocida te da u Srebrenici nije bilo genocida”, rekao je: “Ima li još neko pitanje koje vas zanima, vezano za Hrvatsku?”

Zatim je rekao da je to bio razgovor uz kavu. “Motivi su uvijek jasni, a oni su prljavi i niski. Dakle, to je laž. Moj stav o tome je poznat, ali isto tako ne priznajem bit dio čopora i ić u jednom pravcu. Moje namjere su dobre i ljudske, ja sam u Srebrenici bio”, kazao je. Upitan je li se uopće o tome razgovaralo, kazao je da “naravno da je”.

“Ali, ja ću svaki put nastojati upozoriti one koji od toga rade politički kapital, da se od toga suzdrže”, dodao je Milanović. “Jer znam iz iskustva Hrvata kako je to kad ti netko lijepi etiketu genocidnosti. Ovo drugo, to su obični patološki lažljivci”, kazao je. Na pitanje novinara priznaje li da je genocid, odgovorio je: “Nemam što priznavati. Što je ovo, španjolska inkvizicija?” Dodao je i da će “Dodiku reći da ne govori o 700.000 žrtava u Jasenovcu jer to nije istina”.

Što je radio na Dodikovom imanju

“Majke Srebrenice kažu da nisam dobrodošao? Neću ni ići, ne idem tamo gdje nisam dobrodošao. One su dobrodošle u Hrvatsku, ali tko sam ja da dižem rampu i kažem da je netko dobrodošao”, kazao je Milanović.

Na pitanje je li bio na privatnom imanju Milorada Dodika, rekao je da je. “Razgovarali smo o otporu rušenja Daytonskog sporazuma, otporu nečega je neki dan zazivao čak turski predsjednik. To ne bute gledali. Hrvatska je stranka Daytona, i Srbija i BiH. U interesu Srba i Hrvata u BiH je da Dayton opstane i da ga se poštuje”, kazao je Milanović.

“On ima svoje demone i terete. Reći ću vam na kraju, nije normalno da nakon dana proslave oslobođenja Jajca, umjesto na druženje s Bošnjacima i njihovim predstavnicima, kojima je Hrvatska vojska prije 27 godina omogućila da bez ispaljenog metka dođu u svoj grad, da ja idem kod Dodika. Ali takvo je vrijeme”, kazao je.

O sprovodu Elizabete II

Potvrdio je da ide na sprovod britanske kraljice Elizabete II i to komercijalnom linijom jer je hrvatski avion, kaže, na remontu već četiri mjeseca. “S čim imaš, s tim klimaš”, dodao je. “Na sprovod predsjednika Tuđmana nije došao nitko, to države pamte”, napomenuo je. “Idem iz protokola i pristojnosti… upravo one koje Englezi nisu pokazali prema nama”, poručio je.