fbpx

OVAKO JE HDZ RIJEŠIO INFLACIJU: Mali trgovci masovno zatvaraju, strani trgovački lanci trljaju ruke

Ovako izgleda situacija nakon što je HDZ-ova vlada odlučila ‘pomoći’ građanima u borbi s inflacijom te je limitirala cijene nekih proizvoda.

U trgovini hrvatskog trgovačkog lanca Union na policama više nema šećera.

Blagajnice kažu kako ga ima u dućanu ali je u skladištu jer im je naloženo da ga uklone s polica. Union ga ja nabavio po većoj cijeni nago što ga sada smije prodavati. Kako bi to za tvrtku značilo gubitak, odlučili su ga uskladištiti do nekih drugih vremena.

Od jutros i na maloj kvartovskoj mesnici u Zagrebu stoji poruka:


OBAVIJEST!

Zbog odluke Vlade RH i zamrzavanja cijena mesa, kao i trgovačke marže, mi nismo u mogućnosti nastaviti svoje poslovanje s obzirom da su nam nabavne cijene mesa veće nego što ih možemo prodavati. Puno Vam hvala na razumjevanju!


I dok tako mali trgovci zatvaraju vrata, nedaleko od kvarta su veliki strani trgovački lanci, Lidl, Spar, Kaufland pred kojima su gužve sve veće.

Kod njih nema problema sa šećerom, mesom…Oni ga jeftino nabavljaju iz Poljske i drugih zemalja te mu je cijena daleko niža od one koju je vlada limitirala.

I tako, umjesto da se jedna suverena država protiv inflacije bori instrumentima kojima raspolaže njena centralna banka, kod nas je guverner HNB-a izručio nacionalnu valutu Bruxellesu i čeka da se masno uhljebi u Europsku centralnu banku. S druge strane, vlada pomaže stranim trgovačkim lancima da još bolje posluju a mali domaći trgovci – propadaju.

I to sve pod izlikom borbe protiv inflacije, koja je uzgred rečeno danas ponovo zabilježila novi rekord od 12,3 % na godišnjoj razini.