fbpx

Pijavica kod Iža potopila ribarski brod, posada je spašena

Ribarski brod Atlant potonuo je jutros ispred punte Parde, najjužnijeg rta otoka Iža. Portal Morski piše da ga je potopila pijavica.

Službenih informacija još nema jer traju izvidi Lučke kapetanije Zadar i Ministarstva mora, ali doznaje se da je posada broda spašena.

“U momentu je došla pijavica i okrenula ih”

Brod je isplovio iz Kukljice na otoku Ugljanu te je neko vrijeme plovio ili ribario ispred Sali i Žmana na Dugom otoku, da bi potom krenuo najvjerojatnije natrag u Kukljicu. No jutros oko 7 sati prestao mu je raditi signal Automatskog identifikacijskog sustava (AIS) u blizini punte Parde na otoku Ižu.

“Kako su oni meni rekli, u momentu je došla pijavica i okrenula ih”, rekla je Ingrid Blagdan, supruga vlasnika broda Šime Blagdana za Morski. Prema svjedočenju jednog od mornara na brodu, pijavica ih je podigla, bacila sve plastične spremnike za ribu na jednu stranu broda i more je odmah ušlo unutra.

Jedna od najstarijih plivarica na Jadranu

Srećom u nesreći, kopno je bilo relativno blizu pa su se uspjeli spasiti. Brod Atlant bila je jedna od najstarijih plivarica na Jadranu, izgrađena daleke 1908. godine u Rijeci, a u vlasništvu je obitelji Blagdan iz Kukljice.