fbpx

POČETAK KRAJA EU-a? Nova premijerka Italije: “Italija pripada Talijanima, a ne Ursuli von der Leyen”

Prof. Lovrinović kaže da će Italija neminovno napustiti euro. Za nekoliko mjeseci, tvrdi, svjedočiti ćemo ‘Italexitu’.

– Izbori u Italiji su završili i na scenu su došli pobjednici čija je retorika bila bliža prosječnom Talijanu koji je sve siromašniji i ustrašeniji od imigranata, cjepiva, nestanka goriva… Ova koalicija a posebno nova premijerka Giorgia Meloni jasno su komunicirali prema javnosti već godinama da je euro jedan od ključnih uzroka slabljenja talijanskog gospodarstva i njegove konkurentnosti kao i ubrzanog rasta javnog duga koji je dostigao povijesni rekord od oko 160% BDP-a. Njima je poznato i to su iskusili da su Talijani 2001.g. kada se uvodio euro bili skoro na razini životnog standarda Francuza i Nijemaca, a sada su od ovih drugih siromašniji oko 25%. Zbog svega toga će Talijani neminovno napustiti euro, smatra prof. ekonomije Ivan Lovrinović.

A da je tome tako da se naslutiti i iz izbornih izjave nove talijanske premijerke. Ovo su samo neke od njih:

‘Budimo jasni u svom umu, jer se nismo borili protiv i porazili komunizam kako bismo ga zamijenili novim međunarodnim režimom, već kako bismo neovisnim nacionalnim državama ponovno omogućili da brane slobodu, identitet i suverenitet svojih naroda…’

‘Iako taj netko u Bruxellesu ili Frankfurtu, Davosu ili London Cityju nema demokratski legitimitet, svakodnevno naručuje ekonomske izbore i političke odluke onih koji su uložili u taj legitimitet svojim narodnim glasovanjem.’

‘Svidjelo se to lažnim demokratima ili ne, nacionalni konzervativci na svim zemljopisnim širinama zapravo su jedini pravi demokrati. Jer samo braneći nacionalne države, branimo politički suverenitet koji pripada građanima te države… ”

‘Italija pripada Talijanima, a ne Ursuli von der Leyen’.

Što se dogodilo u Italiji, pojašnjava prof. Lovrinović:

– Talijansko gospodarstvo prije uvođenja eura imalo stalno višu inflaciju od drugih, ali je raslo, razvijalo se i rješavalo svoje probleme. Imali su svoju liru i živjeli su s njom i ona je “plesala” i izgledala upravo onako kakvi su oni. Ključno je bilo to da su njome upravljali u interesu svoga gospodarstva pomoću dva najvažnija instrumenta ekonomske politike: tečaj i kamatna stopa. Sada to više nije u njihovim rukama i unatoč njihovoj radišnosti i snalažljivosti ne mogu održavati željenu konkurentnost. Ostao im je jedini alat a taj je smanjenje plaća ili dugoročniji ostanak na istoj razini ili traženje posla po svijetu.

Talijani već godinama imaju prijelaznu varijantu napuštanja eura poznatu kao “miniboats”, a to su kratkoročne mjenice ili trezorski zapisi ministarstva financija koje bi ih emitiralo do ponovnog uvođenja lire. Oni bi već napustili euro da prethodni premijer nije bio njihov zemljak Mario Draghi, bivši guverner Europske središnje banke, koji je pod firmom spasa EU, a ustvari velikih europskih posrnulih banaka na američkom tržištu nekretnina emitirao toliko eura bez pokrića koju ne pamti povijest Europe. On je velikim kreditima uz 0% ili otkupom dugova talijanske države kratkoročno primirio Talijane jer je mogao zadržati Italiju u EU i zoni eura samo ako je blizu frankfurtske tiskare.

Vidjeli smo kako je par dana prije izbora šefica EU komisije von der Layen vrlo jasno zaprijetila novoj pobjedničkoj koaliciji. Znala je da će pobijediti ali joj njihov program i ideologija ne odgovaraju iveć je, doduše diplomatski, zaprijetila kao i Mađarima i Poljacima da ako ne budu slušali neće dobiti pare. To je prava slika briselske demokracije i poimanja zajedništva unutar EU.

Europska središnja banka je prije dva dana povisila kamatne stope i ubrzo će ponovo. To znači da će prezaduženoj Italiji teret otplate dugova postati nepodnošljiv. Ako hoće pomoć i kredite od EU morati će slušati itd. Ovaj puta to neće ići i nakon nekoliko mjeseci, jer se to ne radi odmah, nova Vlada i parlamentarna većina će krenuti smjerom Italexita.

Jedino ih se može spasiti da im dovedu Plenkovića i Vujčića i da im objašnjavaju sve prednosti i koristi od eura”, sarkastično zaključuje Lovrinović.