fbpx

ŠESTERO UHIĆENIH Interventna policija pred sudom zbog Franciskovića

Hrvatskoj nije prijetnja HDZ-ova koruptivna hobotnica, već dobrovoljac Domovinskog rata, otac petero djece, samozaposlen…

Na Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu potvrđena je optužnica protiv Marka Fraciškovića, a on ostaje u pritvoru. Francišković je, podsjetimo, osumnjičen za javno pozivanje na terorizam i mjesecima je u pritvoru.

Pred sudom je bila i obična i interventna policija te nešto manje od 50 Franciškovićevih podržavatelja. Policija ih je legitimirala i snimala.

Kako je doznao Index, privedeno je šest Franciškovićevih sljedbenika.

Među njima je i vlasnik vozila koji je parkirao automobil s prikolicom na kojoj je golem plakat. Na plakatu, među ostalim, piše “Politički progon jedine opozicije” te “Sloboda za Marka”. Pauk je u međuvremenu uklonio automobil.

Obrana je upozorila da u spisu nedostaje jedan zapisnik o pretrazi pa stoga smatra da je optužnica protiv Franciškovića neosnovana.

Pred sudom je danas i obična i interventna policija, kao i nekolicina Franciškovićevih podržavatelja.

Policija ih legitimira i snima.

Kako pišeportal Index, najmanje je pet uhićenih, uglavnom zbog remećenja javnog reda i mira, a kod nekih od njih je policija pronašla nož i suzavac.

Podsetimo, tužiteljstvo tereti Franciškovića za dva kaznena djela javnog poticana na terorizam, a njegovu suprugu Lanu i Natka Kovačevića za po jedno kazneno djelo javnog poticanja na terorizam. Svo troje tereti se da su postupali sa ciljem ozbiljnog narušavanja temeljnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura, nezadovoljni radom tijela državne vlasti.

Francišković se tereti da je od 13. studenog do 1. prosinca 2021. u više gradova istupao na neprijavljenim javnim prosvjedima protiv odluka Nacionalnog stožera civilne zaštite, uvedenim radi suzbijanja pandemije covida.

Potom je izrađivao videosnimke tih istupa, namijenjenih javnom objavljivanju na društvenim mrežama, na kojima je pozivao građane na mobilizaciju i napade na tjelesni integritet članova vladajućih državnih struktura, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu demokratski izabrane vlasti te ignoriranje sredstava javnog priopćavanja. Te su snimke objavljivane na internetu.

Tužiteljstvo tereti Kovačevića da je 28. studenog 2021., zajedno s Franciškovićem, sudjelovao na neprijavljenom javnom okupljanju na kojem su pozivali građane na mobilizaciju i napade na članove državnog vrha, zauzimanje javnih objekata i druge nasilne metode za smjenu vlasti, kao i na ignoriranje sredstava javnog priopćavanja.

Također, Francišković i njegova supruga optuženi su i da su od 16. do 22. prosinca u Zagrebu i Zadru postupali zajedno i po prethodnom dogovoru u cilju ozbiljnog narušavanja osnovnih ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura. Pritom je Francišković, koji je tada već bio u istražnom zatvoru, koristio pravo telefonskog kontakta sa suprugom i diktirao joj javne pozive građanima “na nasilno rušenje ustavnih, političkih, gospodarskih i društvenih struktura”, koje je ona potom javno objavljivala na internetu, tvrdi tužiteljstvo.

S druge strane, Francisković ne priznaje djelo da je poticao ljude na terorizam, tvrdi njegov odvjetnik Zvonimir Hodak.

‘Velika je haranga protiv Franciškovića, to mi govori samo jednu stvar – da ga se boje’, tvrdi Hodak.