fbpx

Sve više trgovaca povlači robu limitirane cijene iz prodaje. Najveći je problem – šećer

Vlada će pripremiti paket mjera pomoći za proizvođače koji tvrde kako bez njih ne mogu sniziti cijene osnovnih namirnica po kojima ih nabavljaju trgovci, ali, sukladno vladinoj odluci, moraju ograničiti cijene devet osnovnih namirnica.

Kako doznaje Jutarnji list, ministrica poljoprivrede Marija Vučković u ponedjeljak se sastala s dijelom proizvođača te se obvezala da će u suradnji s ministarstvima gospodarstva i financija uputiti prijedloge pomoći proizvođačima do završetka ovog tjedna ili najkasnije početkom sljedećeg.

Tri dana nakon obaveze zamrzavanja cijena, kupci sve češće nailaze na prazne police ili ograničenje količina pojedinih namirnica koje mogu kupiti. Nakon što je trgovački lanac Boso prvi ograničio kupovinu šećera na dva kilograma po kupcu, isto najavljuju i mnogi manji trgovci.

“Do jučer poslijepodne desetak članova javilo mi je da povlače robu limitirane cijene iz prodaje, a javljaju se i dalje. Zdrava logika govori da se raditi s gubitkom ne isplati. Donijeti odluku tako napamet, a da nam se ne da vremena da se riješimo zaliha, je lakomisleno i neodgovorno”, izjavio je predsjednik Saveza udruga malih trgovaca Damir Aščić.

Najveći je problem, dodao je, šećer, koji se u ovo doba godine prodaje u ogromnim količinama. “Sad je potrošnja i narasla pa sam, recimo, u svojim trgovinama prodao tri puta veću količinu, šest tona s gubitkom od po 50 lipa za kilogram. Neki se odlučuju na prodaju zaliha s gubitkom, ali pitanje je hoće li trgovci uopće imati interes nabavljati robu koja im je skuplja u nabavi nego u prodaji, a onda dolazi do nestašica”, zaključio je Aščić.

U Državnom inspektoratu su potvrdili da trgovci imaju pravo odlučiti o tome koje će artikle držati, a koje neće na svojim policama (pa tako mogu izbaciti šećer iz asortimana), a nije protuzakonito ni ograničenje maksimalne količine pojedinog artikla koje jedan kupac smije kupiti.