fbpx

Svjetske burze ovog tjedna oštro pale zbog rasta kamata i rizika od recesije

Na svjetskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna oštro pale jer ulagači nisu skloni rizičnijim investicijama zbog visoke inflacije, povećanja kamatnih stopa središnjih banaka i usporavanja rasta najvećih svjetskih gospodarstava.

Na Wall Streetu je Dow Jones prošloga tjedna pao 4,1 posto, na 30.822 boda, dok je S&P 500 potonuo 4,8 posto, na 3.873 boda, a Nasdaq indeks 5,5 posto, na 11.448 bodova.

Oštar pad tih indeksa ponajviše je posljedica podatka da je inflacija u SAD-u u kolovozu iznosila 8,3 posto, što je, doduše, nešto manje nego mjesec dana prije, no više nego što su analitičari očekivali. Taj je podatak izazvao nesigurnost ulagača po pitanju povećanja kamatnih stopa američke središnje banke.

Očekuje se novo povećanje kamatnih stopa

Većina analitičara očekuje da će čelnici Feda na sjednici idućega tjedna ponovno, treći put u nizu, povećati ključne kamate za 0,75 postotnih bodova. No, pojavile su se i špekulacije da bi Fed mogao povećati kamate i za cijeli postotni bod.

Osim o inflaciji, prošloga je tjedna objavljen i niz drugih podataka koji su pokazali da je situacija na američkom tržištu rada dobra, a potrošnja snažna.

To, pak, znači da bi se inflacija mogla zadržati na visokim razinama, što bi primoralo Fed na dodatno zaoštravanje monetarne politike.

Strah od pada u duboku recesiju

A ulagači se plaše da će dulje razdoblje zaoštravanja monetarne politike odvesti gospodarstvo u dublju recesiju.

„S predstojećim povećanjem u rujnu, Fed je u ovih šest mjeseci podignuo kamate za puna tri postotna boda. Još nismo osjetili cijeli utjecaj svega toga, no osjetit ćemo. Na vratima smo recesije”, kaže Paul Nolte, portfelj menadžer u tvrtki Kingsview Asset Management.

Tehnički je američko gospodarstvo već uronilo u recesiju, s obzirom da je u posljednja dva tromjesečja palo na kvartalnoj razini, no zasad je ta recesija plitka. „Suočeni smo s opasnom mješavinom visoke inflacije, visokih kamatnih stopa i usporenog rasta gospodarstva, što nije dobro za tržište dionica ili obveznica”, kaže David Carter, direktor u banci JPMorgan.

Upozorenja MMF-a i Svjetske banke

Loše na tržišta kapitala utječe i usporavanje rasta globalnog gospodarstva, na što su prošloga tjedna upozorili Međunarodni monetarni fond (MMF) i Svjetska banka.

MMF je za listopad najavio novo smanjenje procjena rasta globalnog gospodarstva, nakon što je već u srpnju smanjio procjenu na 3,2 posto u ovoj godini, a 2,9 posto u idućoj. Neke će zemlje iduće godine uroniti u recesiju, no još je prerano reći hoće li doći do globalne recesije, poručio je MMF.

Svjetska je banka, pak, poručila da globalno gospodarstvo možda kreće prema recesiji, s obzirom da središnje banke u svijetu zbog visoke inflacije istodobno povećavaju kamate.

Oštro usporavanje najvećih gospodarstava

Tri najveća svjetska gospodarstva – SAD, Kina i eurozona – bilježe oštro usporavanje rasta i čak bi i jedan umjeren udarac mogao svjetsko gospodarstvo gurnuti u recesiju, poručuje Svjetska banka. Njezin glavni ekonomist poručio je i to da ga zabrinjava mogućnost stagflacije, razdoblja sporog rasta gospodarstva, a visoke inflacije.

I na europskim su burzama cijene dionica prošloga tjedna pale. Londonski FTSE indeks skliznuo je 1,6 posto, na 7.236 bodova, dok je frankfurtski DAX potonuo 2,7 posto, na 12.741 bod, a pariški CAC 2,2 posto, na 6.077 bodova.

Na Tokijskoj je burzi, pak, Nikkei indeks pao 2,3 posto, na 27.567 bodova.