fbpx

VLADA POTVRDILA Nepoznati sofisticirani dronovi prošlog tjedna više puta nadlijetali dvije vojarne u Kninu

Vlada Nacionalu potvrdila da vojni, policijski i sigurnosni sustav intenzivno istražuje pojavu nepoznatih dronova iznad kninskih vojarni koji nisu ostavljali signal koji bi zabilježili radari pa se sumnja da se radi o stranoj špijunaži

Vojni, policijski i sigurnosno-obavještajni sustav podignuti su na noge tijekom proteklog tjedna zbog primijećenih neuobičajenih aktivnosti u zraku iznad dviju vojarni Hrvatske vojske u Kninu – doznao je Nacional iz više pouzdanih izvora. Radilo se o pojavi više dronova koji su u više navrata i u različitim vremenskim intervalima letjeli iznad vojarni Golubić i Potkonje.

Letjelice su bile nepoznatog porijekla, a za sobom – po tvrdnjama Nacionalovih sugovornika – nisu ostavljale uobičajeni ‘’trag’’, odnosno signal koji bi bio zabilježen na radarskim instrumentima. Prvi su ih primijetili vojnici na straži u dvjema kninskim vojarnama, a potom su angažirane sve raspoložive snage. Između ostalog, u grad su poslane i specijalne policijske postrojbe te agenti SOA-e i VSOA-e.

Pokrenuta je istraga na više razina, pa su tako u samom gradu Kninu provjeravani svi registrirani vlasnici dronova i sve osobe i tvrtke koje s njima imaju bilo kakve veze, ali bez konkretnog rezultata. Nepoznate letjelice, kako doznajemo, nisu zabilježene ni u civilnom sustavu u kojemu se bilježe svi uzleti dronova, kao i svi incidenti povezani s njima.

Po tvrdnjama Nacionalovih izvora, letjelice koje su se pojavile iznad Knina zapravo nisu imale karakteristike dronova uobičajenih za snimanje promotivnih i panoramskih kadrova, nego se po svemu sudeći radilo o napravama posebne namjene.

Spekulira o mogućnosti da su u Knin poslane iz obližnje Bosne i Hercegovine, no u preliminarnoj fazi istrage incidenta ove informacije nije bilo moguće potvrditi.

Grad Knin jedan je od gradova u kojemu se u mandatu bivšeg ministra obrane Damira Krstičevića vratila Hrvatska vojska, nakon što su tamošnje vojarne godinama bile zapuštene i devastirane. U obližnjem vojnom kompleksu u mjestu Pađene prije desetak godina dogodila se velika eksplozija oko 1800 tona uskladištenih ubojnih sredstava – bombi, granata i streljiva uskladištenog, a tada je objavljeno da je u planu svesti broj skladišta neperspektivnog naoružanja s dvadeset na samo šest, među kojima je upravo vojarna Golubić kod Knina.

U ponedjeljak kasno poslijepodne iz Vlade su za Nacional šturo potvrdili da se prošlog tjedna u Kninu doista dogodio ovaj ozbiljan sigurnosni incident.

‘’Prije nekoliko dana na širem području Knina uočeni su dronovi. Utvrdit će se sve okolnosti ovog događaja, a na tome su angažirane sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti’’, službeno su iz Vlade kazali za Nacional.

Korištenje sintagme ‘’sve sastavnice sustava domovinske sigurnosti’’ potvrđuje da su u istragu osim policije, što je uobičajeno kada se radi o neodobrenim letovima dronova, uključene i vojne strukture te kompletan obavještajni aparat. A to navodi na zaključak da je Hrvatska tijekom prošlog tjedna bila meta vojne špijunaže, najvjerojatnije iz inozemstva.