fbpx

AFERA HYPO: Presuda Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo 12. listopada

Zagrebački Županijski sud danas je najavio nepravomoćnu presudu nekadašnjem čelniku HDZ-a i premijeru Ivi Sanaderu za ratno profiterstvo u aferi Hypo.

Nepravomoćnu presudu Ivi Sanaderu sud će izreći 12. listopada.

Postupak je krenuo iznova nakon što je Vrhovni sud u ožujku ove godine ukinuo presudu iz 2018. kojom je bivši premijer osuđen na dvije i pol godine zatvora.

U obrazloženju je navedeno kako na prvostupanjskom sudu nije dokazano da je postupanje bivšeg premijera i predsjednika HDZ-a negativno utjecalo na život ljudi i gospodarski potencijal države u ratu.

Pojašnjavajući svoju odluku, Vrhovni sud je istaknuo da je u ponovljenom postupku potrebno s više pažnje ocijeniti jesu li se u ponašanju optuženika stekla sva bitna obilježja kaznenog djela zlouporabe položaja i ovlasti te ima li mjesta primjeni Zakona o nezastarijevanju.

“Nisam počinio ono što mi se stavlja na teret, a već sam u ovom postupku u dva navrata iznosio obranu i kod toga bi ostao”, kazao je danas Sanader uoči presude.

Podsjećamo, prema optužnici, Hypo banka je tadašnjem zamjeniku ministra vanjskih poslova Sanaderu krajem 1994. i početkom 1995. isplatila proviziju od 3,6 milijuna kuna nakon što je Hrvatskoj odobren kredit za kupnju zgrada veleposlanstava.

Time je Sanader, po tvrdnjama tužiteljstva, u ratom uvjetovanom teškom financijskom i gospodarskom stanju ostvario protupravnu imovinsku korist koja je u nerazmjeru s ugroženim temeljnim vrijednostima države i društvene zajednice te državnih interesa.