fbpx

Azijske burze snažno porasle, dolar oslabio

Na azijskim su burzama cijene dionica porasle jer su ulagače ohrabrili jučerašnji skok burzovnih indeksa na Wall Streetu i manje nego što se očekivalo povećanje kamatnih stopa australske središnje banke.

MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, bio je oko 7 sati u plusu 1.6 posto, nakon višednevnog pada.

Pritom je na Tokijskoj burzi Nikkei indeks skočio 2.8 posto, dok su cijene dionica u Južnoj Koreji i Australiji porasle između 2.3 i 3.6 posto. U Šangaju i Hong Kongu danas se zbog praznika ne radi.

Snažan skok cijena dionica u Australiji zahvaljuje se odluci tamošnje središnje banke o povećanju kamata za samo 0.25 postotnih bodova, na 2.60 posto, dok se očekivalo povećanje od 0.50 postotnih bodova.

To je šesto zaredom povećanje cijene novca australske središnje banke, no ulagače je ohrabrila poruka čelnika banke da situacija omogućava blaže zaoštravanje monetarne politike. To znači da procjenjuju da inflacijski pritisci popuštaju.

Pozitivno je na tržište utjecalo i smirivanje situacije u Britaniji, nakon što je vlada odustala od kontroverznog plana smanjenja poreza za najbogatije, a drastičnog povećanje javnog duga.

Truss izazvala potrese

Financijski plan koji je vlada premijerke Liz Truss predložila prije desetak dana izazvao je potrese na financijskim tržištima i potopio funtu na rekordno nisku razinu od 1.0327 dolara.

No, zahvaljujući intervencijama britanske središnje banke na tržištu obveznica, posljednjih se dana tečaj funte oporavio, pa se jutros kreće oko 1.13 dolara.

Azijske ulagače ohrabrio je i jučerašnji snažni rast Wall Streeta. Dow Jones porastao je 2.66 posto, dok je S&P 500 skočio 2.59, a Nasdaq indeks 2.27 posto.

To se, među ostalim, zahvaljuje padu prinosa na obveznice, koji su posljednjih tjedana snažno rasli zbog povećanja kamata Feda.

„Pad prinosa pozitivno utječe na tržište dionica jer to podržava potražnju za rizičnijim investicijama”, kaže Art Hogan, strateg u tvrtki B. Riley Wealth.

Pozitivno su na tržište utjecali i podaci koji ukazuju na usporavanje rasta gospodarstva.

To je najsporiji rast aktivnosti u gotovo dvije i pol godine

Izvješće Instituta za upravljanje nabavom (ISM) pokazalo je da je PMI indeks proizvodne aktivnosti u rujnu iznosio 50.9 bodova, što je najsporiji rast aktivnosti u gotovo dvije i pol godine.

Pritom su pale nove narudžbe, što bi, kažu analitičari, moglo značiti da je oslabjela potražnja za robama zbog rasta kamatnih stopa. A to bi moglo usporiti inflaciju.

„Ti su podaci zapravo slabiji nego što se očekivalo, a to je, neuobičajeno, dobra vijest za tržište dionica. U posljednje su vrijeme dobri gospodarski pokazatelji poticali ulagače na prodaju dionica, a sada je prvi put negativna vijest potaknula kupnju dionica”, objašnjava Art Hogan.

Dolar dodatno oslabio, cijene nafte porasle

A na valutnim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala drugi dan zaredom.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, kreće se oko 111.55 bodova, dok je jučer u ovo doba iznosio 112.10 bodova.

Pritom se tečaj dolara prema japanskoj valuti stabilno kreće oko 144.75 jena, kao i jučer u ovo doba.

No, američka je valuta oslabjela u odnosu na europsku, pa je cijena eura dosegnula 0.9840 dolara, dok je jučer u ovo doba iznosila 0.9810 dolara.

Cijene nafte, pak, rastu drugi dan zaredom jer se očekuje da će OPEC i njegovi saveznici na sastanku 5. listopada smanjiti proizvodnju za 500.000 do milijun barela dnevno.

Cijena barela na londonskom tržištu porasla je jutros 0.41 posto, na 89.25 dolara, dok je na američkom tržištu barel poskupio 0.23 posto, na 83.82 dolara.