fbpx

Dug Hrvatske krajem lipnja iznosio gotovo 344 milijarde kuna

Dug opće države krajem lipnja ove godine iznosio je gotovo 343.7 milijardi kuna, što je za 2.2 milijarde ili 0.6 posto više nego godinu dana ranije, no njegov udjel u BDP-u smanjen je za 11.8 postotnih bodova, na 73.1 posto, pokazuju zadnji podaci Hrvatske narodne banke (HNB).

Prema podacima HNB-a, prirast duga na godišnjoj razini uzrokovan je porastom unutarnjeg duga.

Pritom je unutarnji dug veći za 8.5 milijardi kuna ili 3.8 posto u odnosu na kraj lipnja prošle godine, premašivši 230 milijardi kuna. Istodobno je inozemni dug smanjen za 6.3 milijarde kuna ili 5.3 posto, na 113 milijardi kuna. U odnosu na kraj svibnja, međutim, dug opće države smanjen je za 717 milijuna kuna ili 0.21 posto.

Vlada: Udio javnog duga u BDP-u će se smanjiti

Udio duga u BDP-u na kraju prvog ovogodišnjeg polugodiša iznosio je 73.1 posto, čime pada već peto tromjesečje zaredom i približava se vrijednostima iz prvog tromjesečja 2020., to jest trenutku prije pojave negativnih efekata pandemije koronavirusa, ističu iz HNB-a.

Tako je udio duga u BDP-u za 11.8 postotnih bodova niži nego na kraju lipnja prošle godine, kada je iznosio 84.9 posto. Vlada procjenjuje da će udio javnog duga u BDP-u u ovoj godini zabilježiti smanjenje od 8.5 postotnih bodova u odnosu godinu ranije, odnosno da će krajem godine iznositi 71.3 posto BDP-a.