fbpx

MAĐARI SMIJU, HRVATI NE Umjesto da Hrvatska zarađuje na transportu nafte za Srbiju, to će činiti Mađarska

Budimpešta i Beograd će izgraditi novi naftovod za opskrbu Srbije ruskom naftom Urals preko energetskog sistema Družba, priopćila je u ponedjeljak mađarska vlada. Odluka je došla pošto su pošiljke Beograda preko Hrvatskog naftovoda potpale pod sankcije Europske unije.

“Kao članica Europske unije Hrvatska mora slijediti politiku Bruxellesa. Srbiji možemo isporučivati bilo čiju naftu, osim Ruske koja je pod sankcijama”, izjavio je hrvatski premijer Plenković.

No, to se izgleda ne odnosi na Mađarsku, koje je također članica EU-a. Umjesto da Hrvatska zarađuje na transportu nafte za Srbiju, to će činiti Mađarska.

“Novi naftovod će omogućiti da se Srbija opskrbljuje jeftinijom sirovom naftom Urals, povezujući se sa naftovodom ‘Družba’”, napisao je glasnogovornik mađarske vlade Zoltan Kovač na Twiteru.

‘Družba’ je jedna od najdužih mreža naftovoda na svijetu, prenosi naftu u dužini od oko 4.000 km iz Rusije do rafinerija u Češkoj, Njemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj i Slovačkoj.

Podsjetimo i kako je hrvatski premijer Plenković u proljeće izjavio kako Bruxelles neće dopustiti Mađarskoj da na benzinskim postajama ima nižu cijenu goriva za Mađare od ostalih nacionalnosti.

No, ta je odluka i dan danas na snazi.