fbpx

NACIONAL: Plenković je u tajnom dogovoru s Mađarima spriječio Hanfu da vrati Inu Hrvatskoj

Sandor Csányi je na utakmici nasamo popričao s Plenkovićem. I nakon toga se vratio i rekao Fasimonu da će sve biti u redu’, izjavio je to za Nacional izvor spreman posvjedočiti kako je čuo za tajni dogovor hrvatskog premijera i potpredsjednika Uprave MOL grupe u Splitu u jesen 2019. tijekom utakmice reprezentacija Hrvatske i Mađarske na Poljudu, o tome kako spriječiti Hanfu da vrati Inu Hrvatskoj, piše u najavi novog broja Nacionala glavni urednik Berislav Jelinić.

Nacional je u listopadu prošle godine pisao kako je bivši glavni državni odvjetnik, dva tjedna prije ostavke, oduzeo USKOK-u nadležnost u prijavi koju je HANFA podnijela protiv vrha MOL-a i ‘blagoslovio’ da nižerangirano odvjetništvo prijavu odbaci.

Dva tjedna prije nego što je zbog “afere mason” bio prisiljen dati ostavku, bivši glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić sudjelovao je u donošenju najkontroverznije odluke DORH-a – kojom je potkopan desetogodišnji rad istražitelja USKOK-a na predmetu koji zasigurno spada u najvažnije predmete od kad postoji samostalna Republika Hrvatska – a to je predmet Ina-MOL.

Riječ je o odbačaju dviju kaznenih prijava koje je protiv najviše pozicioniranih ljudi MOL-a Zsolta Hernádija i Sándora Csányija te više njima podređenih osoba podnijela hrvatska regulatorna agencija HANFA i to zbog manipulacije tržištem kapitala i nezakonitog upravljanja Inom.

Ta kaznena prijava, tvrdi za Nacional više izvora iz visokih pravosudnih krugova, nije smjela biti odbačena jer je postojao niz dokaza za podizanje optužnice pa zato USKOK koji je godinama radio na tom predmetu, nije formalno stao iza odbačaja tih prijava već je to, u suglasnosti s Draženom Jelenićem, učinilo Općinsko državno odvjetništvo u Zagrebu na čelu s javnosti malo poznatim Krunoslavom Stjepanom Rajačićem, čovjekom koji je svega nekoliko mjeseci prije toga radio u građanskom odjelu Općinskog državnog odvjetništva u Zlataru, da bi potom strelovito avansirao na čelno mjesto najvažnijeg odvjetništva u zemlji.