fbpx

PODOBNIK: Remont riječke rafinerije je sad dobar ako ste Mađar; Možemo očekivati stagflaciju, što je puno gore od recesije

Recesija je riječ koju često čujemo posljednjih dana. Gotovo i nema dvojbe da svijet ulazi u globalnu gospodarsku krizu.

Boris Podobnik, ekonomski stručnjak, ZŠEM gostujući u središnjem Dnevniku HTV-a rekao je da definitivno možemo očekivati ne samo recesiju nego i stagflaciju, što je, kako je rekao, puno gore.

– To je visoka inflacija, recesija i nezaposlenost. Ona nastaje kada dolazi do velikih šokova, rekao je.

Nestašica goriva

Zadnjih dana govori se o mogućoj nestašici goriva.

– Prirodno je da će nam prijetiti nestašica jer da bi napravili novi plinovod trebaju nam milijarde i godine. Osnovni problem je što je došlo do poremećaja u opskrbi gorivom i oni se ne mogu preko noći promijeniti. Poseban problem je s dizelom. Ako pogledate kako Europljani proizvode električnu struju – 20 posto je iz plina koji je dolazio iz Rusije. Pošto plin više ne dolazi iz Rusije, a teško da će kao tekući dolaziti u tolikim količinama iz Amerike onda se plin zamjenjuje dizelom i zato cijene dizela rastu, rekao je Podobnik.

Remont rafinerije u Rijeci

Na upit je li pogodan trenutak za remont rafinerije u Rijeci, rekao je da nije.

– Jest ako ste Mađar. Za njih je najbolji moment jer ćemo mi dizel slati njima po nekoj tržišnoj cijeni. Problem je što ne možemo biti u partnerskom odnosu s Molom jer je on kupio Inu. Dolazit će po cijeni koja će biti na tržištu, a nju će možda određivati Nijemci, Nizozemci, istaknuo je.

Odluka OPEC-a

Komentirao je i odluku OPEC-a da smanji proizvodnju.

– Čisto sumnjam da ljudi koji žive na Bliskom istoku su potreseni ovim ratom. Postoji rat i u Jemenu koji je podjednako strašan pa mi o njemu ne vodimo brigu. OPEC je do ovoga rata bio na strani Amerikanaca jer su te zemlje tamo više manje dijelile po tome kojoj vjeri pripadate. Sad je to stavljeno u drugi plan. Ono što je vrlo bitno je to što mi ne znamo kolike su zalihe goriva ili plina. Ako je to recimo za 100 godina, a Europljani govore da oni za 10 godina neće više trebati plin i gorivo. Zamislite da vam netko tko vam je bio partner i saveznik u lice kaže da vas neće trebati za 10 godina. Saudijci se zato okreću onima koji planiraju kupovati i dalje plin, a to su Indija, Kina, Rusija. Došlo je do promjene savezništva preko noći, istaknuo je Podobnik, piše HRT.