fbpx

PUTIN ZAPRIJETIO EU: “Ovo je najopasniji presedan”

Ruski predsjednik Vladimir Putin održao je govor na plenarnoj sjednici međunarodnog foruma Russian Energy Week.

Rekao je da se plin još uvijek može opskrbljivati jednim preostalim netaknutim dijelom plinovoda Sjeverni tok 2, ali da je lopta sada u dvorištu Europske unije, koja mora odlučiti o tome želi li ili ne da se plin isporučuje preko njega”. “Ako žele, mogu samo otvoriti pipu”, dodao je.

“Nikoga ni u čemu ne ograničavamo ili isključujemo i spremni smo isporučiti dodatne količine plina u jesensko-zimskom razdoblju”, rekao je.

Istaknuo je kako Rusija uvijek “ispunjava svoje obveze, za razliku od Zapada. “Usput, vidjeli smo to nedavno, kada su se američki tankeri koji su prevozili LNG u Europu okrenuli na pola puta i promijenili odredišta, jer je prodavačima LNG-a drugdje ponuđena viša cijena”, rekao je Putin.

“Nećemo isporučivati plin zemljama koje će ograničiti cijene”

“Rusija se neće ponašati protivno zdravom razumu i neće isporučivati ​​energente onim zemljama koje će ograničiti cijene”, nastavio je Putin. “Onima koji više vole prijevare i besramne ucjene umjesto poslovnog partnerstva i tržišnih mehanizama, a u takvoj paradigmi u političkoj sferi živimo desetljećima, želim poručiti da nećemo djelovati na vlastitu štetu. Imajte to na umu”, rekao je.

“Uspostava umjetne gornje cijene nafte iz Rusije neizbježno će pogoršati investicijsku klimu u cijelom svjetskom energetskom sektoru, a zatim izazvati povećanje globalne nestašice energetskih resursa i daljnje povećanje njihove cijene A to će, siguran sam, prije svega pogoditi najsiromašnije države”, rekao je.

“Ovo je najopasniji presedan”

“Velika curenja plina koja su iznenada izbila u plinovodima Sjeverni tok koji vode iz Rusije u Europu bila su čin međunarodnog terorizma koji je postavio opasan presedan”, rekao je Putin.

“Nema sumnje da je to bio čin međunarodnog terorizma, s ciljem potkopavanja energetske sigurnosti cijelog kontinenta. Računica iza toga bila je prilično cinična – blokirati i uništiti jeftine izvore energije i uskratiti milijune ljudi i industrijskih potrošača plina, topline, električne energije i drugih resursa. Napad na plinovode Sjeverni tok bio je najopasniji presedan. To pokazuje da je svaki dio kritične transportne energetske ili komunikacijske infrastrukture sada u opasnosti”, rekao je Putin.

Okrivio je ukrajinske specijalne službe za ono što naziva “terorističkim napadom” na Krimski most koji povezuje Rusiju s Krimom.