fbpx

SATELITSKE SNIMKE: Putin je rasporedio 11 strateških bombardera u blizini granice s NATO-om. Samo jedan može nositi do 12 nuklearnih projektila

Ruski predsjednik Vladimir Putin rasporedio je 11 bombardera sposobnih za nošenje nuklearnog oružja samo nekoliko kilometara od granice s NATO-om. Naime, kako piše The Sun, američki satelitski operater Planet Labs otkrio je “povećanu prisutnost” ruskih strateških bombardera TU-160 i TU-95 manje od 32 kilometra od granice s Norveškom.

Satelitska slika snimljena 7. listopada prikazuje sedam strateških bombardera Tu-160 i četiri zrakoplova Tu-95 u ruskoj zračnoj bazi Olenja na poluotoku Koljski, javlja Faktisk. Dva dana kasnije, druga slika prikazuje jedan od bombardera Tu-160 spremnog za polijetanje na pisti.

Zrakoplovi Tu-160, najveći i najteži ratni zrakoplovi od dva maha ikada napravljeni, sposobni su letjeti 12000 kilometara bez zaustavljanja i bez punjenja gorivom. Strateški bombarderi mogu nositi do 12 nuklearnih projektila kratkog dometa.

U međuvremenu, strateški bombarderi Tu-95 – poznati kao Medvjedi – neki su od najvećih zrakoplova u Putinovim zračnim snagama, sposobni za prijevoz krstarećih projektila i masivnih nuklearnih bombi.

Bombarderi u blizini finske granice

Ranije ovog mjeseca izraelska obavještajna tvrtka ImageSat International uočila je ruske bombardere u zračnoj bazi blizu finske granice. Prema satelitskim slikama koje je dobio Jerusalem Post, četiri TU-160 viđena su u bazi 21. kolovoza, a tri TU-95 su viđena 25. rujna.

U zračnoj bazi Engels nalaze se jedini ruski strateški bombarderi stacionirani u blizini Ukrajine , koja je dom 121. pukovnije teških bombardera koja ima TU-160 i TU-95.

Ta vijest dolazi usred rastućih strahova da će ruski diktator ostvariti svoje prijetnje i pokrenuti nuklearni armagedon. NATO je jučer održao sastanak iza zatvorenih vrata dok je savez nastavljao s planovima za nuklearnu vježbu.

Apokaliptična upozorenja Zapadu

U međuvremenu, Rusija je izdala daljnja apokaliptična upozorenja i Zapadu i Ukrajini. Putin je suočen s vojnom katastrofom na terenu jer su njegove snage potisnute natrag preko bojišnice, što je potaknulo strahove da bi mogao učiniti nešto glupo te potencijalno čak i ostvariti svoje prijetnje nuklearnim oružjem.

Ukrajina je službeno podnijela zahtjev za članstvo u NATO-u, što je razbjesnilo Rusiju. “Kijev je svjestan da bi takav korak značio zajamčenu eskalaciju do trećeg svjetskog rata”, rekao je Alexander Venediktov, zamjenik tajnika ruskog Vijeća sigurnosti. “Samoubilačku prirodu takvog koraka shvaćaju i same članice NATO-a.”

U međuvremenu, američki ministar obrane Lloyd Austin rekao je: “Mi smo predani obrani svakog centimetra teritorija NATO-a – ako i kada do toga dođe.”

Baš ovog tjedna, bombastično izvješće tvrdi da je Putin navodno upozorio milijardera Elona Muska da će upotrijebiti nuklearno oružje ako Ukrajina pokuša vratiti Krim, piše net.hr.