fbpx

“SLUČAJ RIMAC” I POKAJNICI: Ana Mandac se pokajala i nagodila, a slijede i nove nagodbe, pa bi Josipa Rimac mogla platiti ceh za cijeli koruptivni lanac…

Ana Mandac, bivša pomoćnica u Ministarstvu gospodarstva u mandatu ministra Darka Horvata, nagodila se s USKOK-om i priznala krivnju u “slučaju Rimac”, odnosno da je na nagovor Josipe Rimac, prvooptužene u predmetu kojim je obuhvaćeno ukupno 27 osoba, pomagala njezinim prijateljima da dobiju potpore i poticaje. Temeljem sporazuma s USKOK-om Mandac je dobila 10 mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od 3 godine, a morat će platiti i sudske troškove u iznosu od pet tisuća kuna. Kako najavljuje Državno odvjetništvo može se očekivati niz novih nagodbi u istom predmetu, pa bi Josipa Rimac naposljetku mogla ostati sama na brisanom prostoru hrvatskog sudišta, kao da je sve inkriminacije sama i obavila. A znamo da to bez kooperativnosti suradnika nije mogla…

Željka Pokupec, odvjetnica Ane Mandac, izvijestila je javnost da je na sjednici optužnog vijeća potvrđena optužnica te prihvaćen sporazum stranaka i donesena presuda. To znači da je 10-mjesečna uvjetna kazna za bivšu Horvatovu pomoćnicu konačna, no morat će se tri naredne godine pobrinuti da ne počini nijednu inkriminaciju, jer će se u protivnom njezina uvjetna kazna pretvoriti u izvršnu.

Mandac se u svojoj obrani pokajala i izrazila žaljenje zbog počinjenog kaznenog djela, no treba reći da se postupak protiv nje vodi i u slučaju Horvat koji je još u fazi istrage, a postoji vjerojatnost da će se i u tom predmetu pokušati nagoditi.

Inače, Ana Mandac nije jedina koja se u slučaju Rimac nagodila i pokajala. Prije nje krivnju je priznalo osam, od ukupno 27, aktera slučaja, pa i Terezija Marić koju se dovodilo u vezu s namještanjem ispita, a u nagodbi s USKOK-om dobila je identičnu kaznu kao i Mandac- 10 mjeseci uvjetno na tri godine kušnje.

Na nagodbu s USKOK-om odlučila se i Ivana Fišter koja je, pak, dobila 8 mjeseci uvjetno na dvije godine, te Nevenka Benić koja je osuđena na 7 mjeseci uvjetne kazne s rokom kušnje od dvije godine. Marić, Benić i Fišter su bile optužene da su protuzakonito sređivale polaganje ispita za prijatelje, rodbinu i znance Josipe Rimac pri zapošljavanju u državna i javna poduzeća. U pravilu se to radilo po modelu prosljeđivanja pitanja za test uoči polaganja.

Bivša pomoćnica ministra Darka Horvata, Ana Mandac optužena je od USKOK-a da je na molbu Josipe Rimac, tada državne tajnice u Ministarstvu uprave, sređivala obrtnicima potpore od Ministarstva gospodarstva te da je omogućila isplate potpora obrtima i tvrtkama prijatelja i rođaka Josipe Rimac. Radilo se o dvjema potporama od po 200 tisuća kuna i jednoj bespovratnoj u iznosu od 185 tisuća kuna.

No, Rimčeva je, ohrabrena već odobrenim potporama, na zahtjev svog rođaka od Horvatove pomoćnice tražila i da mu osigura bespovratne potpore za 2020.

Sudeći po najavi Državnog odvjetništva, nagodi bi moglo biti još, s obzirom da su neki optuženici još u pregovorima s tužiteljstvom. Može li se dogoditi da na kraju Josipa Rimac ostane jedina s optužnicom i plati ceh za cijeli koruptivni lanac koji je stvorila, i koji je, kako se pokazalo u istrazi, vrlo dobro funkcionirao? Sasvim sigurno ne pod prisilom…