fbpx

VIDEO Filipović pred Odborom za gospodarstvo, odgovara na pitanja o Ini

Na saborskom Odboru za gospodarstvo ministar gospodarstva i održivog razvoja Davor Filipović odgovara na pitanja o nacionalnoj naftnoj kompaniji Ini.

“Navijanje za protivničku momčad”

Dalija Orešković kazala je ministru da je neistinito, nevjerodostojno, pa i koruptivno prikazao gdje je glavni problem u promjeni modela upravljanja Inom.

– Glavni problem je u tome što je na temelju koruptivne radnje Ive Sanadera mađarskoj strani dana ovlast preglasavanja. Da pojednostavnim, to znači da mađarska strana i mađarski direktor imaju glas koji vrijedi dovosturko. Dakle što god naši članovi Ine odlučili, bit će od strane Mađara preglasani. Ono što je problem HDZ-ove vlade je činjenica da taj ugovor nije spremna poništiti, unatoč tome što postoji pravomoćna presuda hrvatskih sudova koja utvrđuje krivnju Ive Sanadera za koruptivno kaznena djela, kazala je Orešković.

Dodala je da je neobično i da se rijetko događa da se najveći pravni autoriteti usuđuju javno komentirati činjenicu da hrvatska strana ima mehanizam, a za njim ne poseže.

– Ne postoji prihvatljiv način da se vi dogovarate s Mađarima, a da hrvatska javnost o tome ništa ne zna, a da pritom ne posežete za onim mehanizmom koji vam na temelju pravosuđa RH stoji na raspolaganju, izjavila je među ostalim.

Filipović je da ono što je ona kazala se može okarakterizirano kao navijanje za protivničku momčad. DORH je dao drugačije mišljenje o ugovoru s Mađarskom, izjavio je i dodao da se stvari mogu tako lako napraviti, već bi bile napravljene.

U vezi s cijenom plina

Zvonimir Troskot pitao je po kojoj cijeni PPD kupuje plin od Ine, zbog čega se ne iskopava Zalata-Dravica na granici s Mađarskom te zašto se zaustavljaju strane tvrtke u Slavoniji s iskopima koji bi doprinijeli tome da hrvatske potrebe za plinom budu zadovoljene hrvatskim plinom.

Ministar Filipović je rekao da u šest mjeseci nije mogao riješiti sve probleme, ali da će na tome raditi.

Istaknuo je da je on sudjelovao na jednoj sjednici NO-a i da se tamo nije raspravljalo o tome koje su cijene u vezi s prodajom plina. Rekao je i Troskotu da je on bio revizor te da će se sigurno složiti s tim da se u donošenju nekih odluka može osloniti na izvještaj revizora. Revizor u Ini se nijednom nije dotaknuo cijene plina za 2021., izjavio je.

Filipović: Nisam provodio natječaje

Odgovarajući Karolini Vidović Krišto ministar Filipović rekao da je njegova uloga da se osigura neomatana opskrba energentima u RH i da građani mogu platiti račune kad je riječ o tome. O detaljima za natječaje koji su se provodili poručio joj je da pita one koji su ih i provodili. Na ponovljeno pitanje zašto HEP ne kupuje plin na svjetskom tržištu, Filipović je kazao da to pita one koji provode natječaj.

Hrvatski članovi Uprave neće dobiti otpremninu

Anka Mrak Taritaš izjavila je da su hrvatski članovi Uprave prisiljeni da odu. Ministar Filipović kazao je da oni neće dobiti otpremninu.

Pavić: Nije točno da Nadzorni odbor ne može kontrolirati Upravu

Željko Pavić izjavio je da nije točno da Nadzorni odbor ne može kontrolirati Upravu jer je upravo to posao Nadzornog odbora.

Ministar Filipović je rekao da u Ini to ne funkcionira jer pred NO dolazi vrlo mali broj doluka.

– Kako netko nešto nije vidio? Jednostavno jer sustav ne funkcionira i mora se promijeniti. Naši članovi Uprave narednih šest mjeseci radit će da se promijeni takav način upravljanja, kazao je.

– Sve je napravljeno kako bi se smanjio utjecaj hrvatskih članova u Upravi Ine. Inzistirat ćemo da se upravljanje stavi u okvire Zakona o trgovačkim društvima, kazao je. Istaknuo je kako on ne može članovima Uprave diktirati što i kako će raditi jer oni moraju raditi na dobrobit Ine. Dodao je i da nije normalno da o 20 milijuna eura odlučuje četvrta razina odlučivanja, naglasio je.

Grmoja: Ne raspravlja se o temi

Nikola Grmoja rekao je da je povrijeđen niz članaka Poslovnika jer da se ne raspravlja o temi saslušanja već je ministar “govorio recentnim potezima Vlade, a ne o samim događanjima u Ini”.

– Mislim da je dobro da ste ovo poštovani ministre napravili jer ste ovime pokazali zašto ste došli u ove kontrolirane uvjete gdje gospodin Tušek vodi ovu sjednicu. Nadam se da ćete doći u utorak na Antikorupcijsko vijeće gdje neće biti kontrolirani uvjeti i gdje ćete morati odgovarati na pitanja koja vam se postave, rekao je Grmoja.

Tušek je rekao da nema govora o kontroliranim uvjetima.

Opskrba naftnim derivatima

Što se tiče opskrbe naftnim derivatima vidite da kontinuirano interveniramo na tržištu kako bi cijena bila prihvatljiva svim građanima i poduzetnicima. Radi intervencija Vlade cijena dizela je skoro 2 kune jeftinija nego što bi bila da nema tih intervencija, kazao je Filipović.

Kratkoročni i dugoročni plan u vezi s Inom

Kratkoročni plan je promjena modela korporativnog upravljanja da se upravljanje u Ini dovede u okvire zakona o trgovačkim društvima, rekao je Filipović.

Dugoročni plan je maksimalna zaštita hrvatskih građana i hrvatskih interesa u Ini, rekao je i dodao da neće sada govoriti o detaljima.

Govoreći o događanjima u Ini u posljednjih šest mjeseci rekao je da je Vlada RH donijela je odluku da se sve raspoložive količine plina moraju prodati HEP-u, a HEP ih dalje prodaje hrvatskim bolnicama, školama, vrtićima. Na taj smo način stabilizirali velike poremećaje u opskrbi plinom koji su se mogli dogoditi. Ini smo naložili povećanje proizvodnje plina za 10%, kaže Filipović.

Istaknuo je i da je smijenjena cijela Uprava nakon skandala koji se dogodio te da je to prva poruka koju je premijer poslao.

Filipović: Jedna od najvećih grešaka je prodaja Ine

Ministar Davor Filipović zahvalio se na pozivu. Moram reći da sam se odazvao u najkraćem mogućem roku, i među ostalim zato što je poziv uputila Mrak Taritaš jer mi smo stari kolege iz zagrebačke Skupštine. Pokušat ću odgovoriti na sva vaša pitanja. Govorit ću o ovih šest mjeseci u kojima sam ministar, kazao je.

– U startu ću reći da mislim da je jedna od najvećih grešaka hrvatske politike bila prodaja Ine. Sada smo u situaciji u kakvoj jesmo i pokušavamo izvući maksimum kako bi zaštitili građane, kazao je.

Potom je govorio o novim članovima Uprave. Kazao je da su kriteriji za odabir članova Uprave bili izvrsnost i stručnost.

– Oni su tamo šest mjeseci. Djeluju u okviru Uprave, a Uprava je kolektivni organ koji podliježe Zakonu o trgovačkim društvima. Oni trebaju štititi interese komapnije i mi im ne možemo davati upute što i kako trebaju raditi. Oni će raditi na promjeni modela korporativnog upravljanja koji je nužno promijeniti, izjavio je Filipović. Imali smo situaciju da se dogodio ogroman korporativni skandal jer sustav upravljanja u Ini ne fukncionira, dodao je.

Mrak Taritaš: Odlučili smo se ne baviti prošlošću

Anka Mrak Taritaš je u ime predlagatelja obrazložila zašto je zatraženo saslušanje ministra. Istaknula je da Poslovnik daje mogućnost da Odbor za gospodarstvo pozove određene ljude koji su zaduženi za resor kako bi dali odgovore na pitanja.

– Odlučili smo se, s obzirom na Inu, pozvati vas ministre da dođete i date nam odgovore na određena pitanja. Odlučili smo se ne baviti prošlošću, iako prošlost Ine ostavlja traumu svim građanima RH i kod svih nas, istaknula je Mrak Taritaš.

Ina danas nije kompanija kakva je bila, izjavila je i dodala da se Inu danas doživljava kao niz benzinskih postaja, a ne kao kompaniju koja se bavi razvojem.

Jedina točka dnevnog reda Odbora za gospodarstvo

Jedina točka dnevnog reda današnje sjednice Odbora je javno saslušanje ministra gospodarstva i održivog razvoja Davora Filipovića na temu imenovanja članova Uprave Ine s hrvatske strane, planova daljnjeg upravljanja i razvoja Inom te planova Vlade RH u vezi s poremećajima na tržištu nafte i plina, rekao je Žarko Tušek, predsjednik Odbora na početku sjednice, prenosi HRT.