fbpx

ZLOČINAČKA ORGANIZACIJA Podignuta optužnica protiv Miloševića i bivših ministara Aladrovića, Horvata i Tolušića

Uskok je u srijedu podigao optužnicu protiv bivšeg potpredsjednika Vlade i trojice bivših ministara – Borisa Miloševića, Darka Horvata, Tomislava Tolušića i Josipa Aladrovića te još četvero osumnjičenih u dva kraka istrage pokrenute zbog navodnih nezakonitosti s dodjelom poticaja.

Uz četvoricu bivših ministara, kako se neslužbeno doznaje, optuženi su Horvatova pomoćnica Ana Mandac, bivši državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te gradonačelnik Županje Damir Juzbašić.

U povijesti hrvatskog pravosuđa nikada se nije dogodilo da su jednom optužnicom obuhvaćena četiri ministra!

Premda su sada sva četvorica već napustili dužnost, u trenutku pokretanja istrage protiv njih, u veljači ove godine, trojica od njih: Darko Horvat, Boris Milošević i Josip Aladrović sjedili su u aktualnoj Vladi. Četvrti, Tomislav Tolušić, bio je smijenjen sedam mjeseci prije.

Najveći dio optužbi odnosi se na namještanje potpora za područja naseljena nacionalnim manjinama, a za što su osumnjičeni Horvat, koji je 2018. bio ministar gospodarstva, njegova pomoćnica iz toga vremena Ana Mandac te Tolušić, Milošević, ravnateljica Uprave za potpomognuta područja Katica Mišković i državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac. Prema optužbama, svi oni su za tvrtke i obrte koje su im iz raznih razloga bili važni tražili potpore, premda te tvrtke nisu zadovoljavale kriterije. Horvat je na kraju, premda je od nadležnih službi u ministarstvu bio upozoravan da to ne čini, donio odluku dodijelivši tim tvrtkama i obrtima 2,65 milijuna kuna.

Optužbe protiv Aladrovića, pak, odnose se na dva slučaja sređivanja zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje (HZMO). U prvome slučaju je, tvrdi USKOK, najprije nabavio pitanja za L. S., kći jednoga Horvatova prijatelja, kako bi se ona na natječaju zaposlila u HZMO-u, najprije na određeno, a zatim na neodređeno.

U drugome slučaju tereti ga se da je to isto napravio za gradonačelnika Županje Damira Juzbašića, koji je zapošljavanje tražio za suprugu svojega rođaka. Ono što međutim do sada nije bilo poznato, a što se samo u natruhama moglo zaključiti iz izjava odvjetnika, jest kako su se osumnjičenici branili.

Stabilno – kriminalno

Naime, osim, Ane Mandac, koja je i prva ispitana i koja u potpunosti priznaje djelo i pritom teretila ostale, svi ostali okrivljenici ga poriču. Također, osim nje, na pitanja USKOK-ovih tužitelja pristao je odgovarati jedino njezin bivši šef, Horvat. Mandac i Horvat jedini su ispitani u veljači, a ostali osumnjičenici ispitani su tek u lipnju.

-Jedna stabilnost kod Plenkovića je stabilno kriminalno. Ako optužnice protiv dva Plenkovićeva potpredsjednika Vlade Tolušića i Miloševića i dva ministra Horvata i Aladrovića nisu četiri i više nego dovoljna razloga za ostavku premijera Plenkovića, onda ne znam što bi bio dovoljan razlog pad Vlade i raspisivanje novih izbore.
Bilo gdje u EU bi bilo nezamislivo da opstane Vlada u kojoj su protiv četvorice najviših dužnosnika podignute optužnice!, komentirao je MOST-ovac Nikola Grmoja.