fbpx

Austrijanci ‘prodali’ pristanak za primanje Hrvatske u Schengen za plin iz Omišlja

Da nije sankcija Rusiji, koje su ostavile Austriju bez plina, nikada Hrvatsku ne bi pustili u Schengen. Morali bi primiti sve njihove migrante.

Predsjednik vlade Andrej Plenković primio je saveznog kancelara Republike Austrije Karla Nehammera u Banskim dvorima. Radi se o prvom službenom posjetu Nehammera Hrvatskoj u svojstvu kancelara. Prema izjavama nakon sastanka, došao je prodati svoje dopuštenje za primanje Hrvatske u Schengen u zamjenu za plin iz LNG-a na Omišlju.

Austrijski kancelar je istaknuo kako neće blokirati Hrvatsku, nakon što je sutra dogovoren obilazak Omišlja. Izjavio je kako Austriji nedostaje plina jer je bila oslonjena na Rusiju.

‘Hrvatska bi rajem proljeća krenula u povećanje kapaciteta LNG-a pa bi Austrija lakše dobivala plin. S Austrijom i Njemačkom trebalo bi dogovoriti mogućnosti financijskog sudjelovanja u poslu. Hrvatske potreba su 2,8 milijuna kubičnih metara plina a proširilo bi se na 6,1 milijuna m3 plina. A onda bi išli na 15 milijuna m3 plina čime bi smo postali energetsko čvorište za plin’, kazao je Plenković.

Austrija će blokirati ulazak Bugarske i Rumunjske u Schengen jer te zemlje ne registriraju migrante koji dolaze u Austriju.

“Od 100.000 ilegalnih migranata u Austriji, njih 75.000 je neregistrirano”, istaknuo je austrijski kancelar.

Kada bi migranti bili registrirani u nekoj drugoj zemlji EU-a, Austrija bi ih bez problema mogli deportirati u te zemlje. No, Bugari i Rumunji očito nisu glupi i ne žele postati hot-spotovi za migrante u Europskoj uniji.

Istu stvar bi Austrijanci željeli i od Hrvatske no miris plina iz Omišlja je prejak, a zima je tek počela.