fbpx

EUROPSKA TUŽITELJICA: U Hrvatskoj istražujemo desetke slučajeva teške 30 mil. eura

Europska javna tužiteljica, Rumunjka Laura Codruta Kövesi, u prvom je posjetu Hrvatskoj. U Zagrebu je predstavila aktivnosti u borbi protiv korupcije i prevara kojima se krade europski novac. Pod njezinim vodstvom, među ostalim, uhićeni su bivši ministri Tomislav Tolušić i Gabrijela Žalac, a kako je istaknula u razgovoru za HRT, trenutačno se u Hrvatskoj istražuju deseci slučajeva teški preko 30 milijuna eura.

Smatra da ne postoji zemlja u Europi u kojoj nema korupcije, a kao najveće probleme vidi neučinkovitu borbu protiv krijumčarenja svih vrsta te prevare s PDV-om.

“Primili smo više od 4000 prijava o kaznenim djelima, više od polovine ih je od pojedinaca, što pokazuje povjerenje građana u EPPO. Pokrenuli smo više od 1200 istraga i, što je najvažnije, zaplijenili smo 250 milijuna eura, pet puta više od svog proračuna”, rekla je za Dnevnik HTV-a Laura Codruta Kövesi.

O Gabrijeli Žalac

Kövesi je komentirala i nepodignutu optužnicu protiv ministrice Žalac.

“Predmet će uskoro biti dovršen. Kolege zaduženi za predmet rade na njemu i, koliko znam, uskoro će ga dovršiti”, rekla je i dodala da politički pritisak na bilo kojem predmetu u Hrvatskoj ne osjeća i ne dopušta.

“Budite sigurni, pokuša li tko utjecati ili zastrašiti naše tužitelje u radu, prva ću reagirati”, rekla je Kövesi.

Istražuje i Von der Leyen i nabavu cjepiva

Tužiteljica je pokrenula istragu u vezi s nabavom cjepiva protiv koronavirusa i ulogom Ursule von der Leyen.

“Primili smo pritužbe pojedinaca i imamo tu obvezu te je predmet otvoren prije nekoliko mjeseci na temelju tih pritužbi”, kazala je Kövesi.

“Imamo vrlo iskusne tužitelje, profesionalne, hrabre. Neovisnost nam je zajamčena. Imamo sve alate potrebne za provedbu bilo koje istrage i, što je važnije, zakon je jednak za sve. Radit ćemo svoj posao, poštovati sva prava ljudi uključenih u predmete tako da nemamo problema”, zaključila je Kövesi.