fbpx

Europsko tužiteljstvo otkrilo mega prevaru: bande ukrale 2,2 milijarde eura, među oštećenima i Hrvatska

Europsko tužiteljstvo (EPPO) otkrilo je seriju prijevara tešku oko 2,2 milijarde eura. Riječ je o poreznoj prijevari povezanoj s prodajom elektroničke opreme, a među zemljama koje su oštećene u ovom kriminalnom lancu nalazi se i Hrvatska.

U ovom trenutku još se ne zna na koji je točno način Hrvatska zahvaćena ovim lancem prijevara. Evidentno je da tijekom današnjeg dana nije bilo uhićenja niti pretraga prostora tvrtki koje su izravno umiješane, no izvjesno je da bi se u nastavku istrage trebalo saznati u kojoj je mjeri ova najveća porezna prijevara u EU oštetila i državni proračun Republike Hrvatske, piše Telegram.

Uhićenja i pretrage u operaciji kodnog naziva Admiral provedene su u Belgiji, Cipru, Francuskoj, Njemačkoj, Grčkoj, Mađarskoj, Italiji, Litvi, Luksemburgu, Nizozemskoj, Portugalu, Rumunjskoj, Slovačkoj i Španjolskoj. U ovom trenutku pod istragom je već više organiziranih skupina, a cijeli mozaik ove kružne prijevare još se uvijek slaže.

Sve je krenulo iz Portugala

Sve je krenulo u travnju 2021. kada su portugalske porezne vlasti u gradu Coimbra otkrile firmu koja je prodavala mobilne telefone, tablete, slušalice i ostalu elektroničku opremu, varajući pritom na porezima. Dva mjeseca kasnije EPPO je preuzeo istragu.

Iako se u prvi mah činilo da su računi i obračun poreza uredni, portugalski istražitelji nastavili su dublje provjeravati ovaj slučaj. Napravljene su i provjere van granica Portugala. Ubrzo se počela pojavljivati mreža od 9000 tvrtki i oko 600 privatnih osoba u raznim zemljama s kojima je portugalska firma bila povezana. Sada, godinu i pol kasnije, otkriva se, kako se čini, najveći lanac poreznih prijevara u EU.

Osim 22 europske zemlje koje sudjeluju u EPPO-u, te Mađarske, Irske, Švedske i Poljske, u ovaj su slučaj uvučene i Albanija, Kina, Mauricijus, Srbija, Singapur, Švicarska, Turska, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i SAD. Osim same štete, objašnjavaju iz EPPO-a, ovaj je slučaj poseban i po iznimno složnom lancu tvrtki preko kojih se prijevara odvijala.

Kako je izgledao lanac prijevara?

Lanac prijevara išao je od tvrtki koje su izgledale kao sasvim uredni dobavljači elektroničke opreme do onih koje su tražile povrat poreza, iako su opremu dalje preprodavale putem interneta, da bi novac od prodaje na kraju završavao u off-shore oazama. Većina upletenih tvrtki nakon toga bi jednostavno nestajala. Na ovaj su se lanac nastavljali oni koji su prali ilegalno zarađeni novac.

Iz EPPO-a poručuju kako su u pitanju iznimno organizirane kriminalne skupine od kojih je svaka imala specifičnu ulogu u lancu prijevara. Radili su u više zemalja, te imali gotovo industrijsku logiku kojom su godinama uspijevali ostati neotkriveni. Inače, EPPO i Europol procjenjuju da se na ovoj vrsti tzv. kružnih prijevara u EU gubi oko 50 milijardi eura godišnje.

Kövesi o Operaciji Admiral

Glavna europska tužiteljica Laura Kövesi u povodu otvaranja ove istrage izjavila je kako je Operacijom Admiral EPPO u fokus stavio visokosofisticiranu kriminalnu industriju. “Ovi kriminalni krugovi zarađuju zbog limitiranih mogućnosti nacionalnih poreznih tijela i organa progona, posebno kada je riječ o prekograničnom kriminalu”, rekla je dodajući kako bez EPPO-a ovakva vrsta operacije ne bi bila moguća.

“Iz nacionalne perspektive neke porezne prijevare mogu se činiti beznačajne ili čak proći nezapaženo, no iz helikoptera se puno bolje vidi cijela slika”, poručila je Kövesi ističući kako je prema njezinom mišljenju ovo najveća porezna prijevara otkrivena u EU do sada.