fbpx

KOLAKUŠIĆ: Plenkoviću, jesi li ti glup ili…? Todoriću si oteo Agrokor, a sad daješ zemlju i izvore vode Arapima

“Plenkoviću, jesi li ti glup ili…? Todoriću oteo Agrokor, a Hrvatskoj poljoprivredna zemljišta i izvore pitke vode da bi ih sada predao Arapima”, zavapio je europarlamentarac Mislav Kolakušić, bivši sudac Trgovačkog suda, povodom informacije o preuzimanju Fortanove (bivšeg Agorokora) od strane Arapa.

“U potpuno nezakonitom postupku temeljem Lex Agrokora u kojem nikad nije izabrano vjerovničko vijeće, čime im nije omogućeno sudjelovanje u postupku, koje je najvažnije tijelo postupka uz trgovački sud, Plenković je najjaču hrvatsku tvrtku, ne samo u Hrvatskoj nego i na području Zapadnog Balkana izručio prvo Rusima, a sada Arapima. Vjerujem da ću kad-tad doći na vlast i očistiti Hrvatsku od šljama”, poručuje Kolakušić.

Nakon što je objavljeno da je privatni ulagač iz Ujedinjenih Arapskih Emirata, šeik Saif Alketbi, kupio 43, 4 posto udjela u Fortenova grupi od ruskog Sberbanka, ne prestaju reakcije. Iz Fortenove ističu kako o svemu nisu ništa znali, a detalje pokušavaju saznati i u Vladi. Zasad je sigurno da je transakcija provedena u ruskom registru, no ne zna se ima li novi vlasnik sve potrebne dozvole za kupnju udjela od ruske banke, koja je pod sankcijama.

Nitko ništa ne zna…

U Vladinoj reakciji na “medijska saznanja o preuzimanju Fortenove” kaže se da pozadinu konkretne poslovne operacije Vlada ne može komentirati jer o njoj nema nikakvih službenih saznanja, niti je na ikoji način u to bila uključena.

Nadležni resori provjerit će sve relevantne činjenice vezane uz preuzimanje udjela Sberbanka u Fortenovi, kažu u Vladi.

Podsjećaju da je suvlasnička uloga ruskog Sberbanka, kao tadašnjeg vjerovnika Agrokora, rezultat poslovnih odluka bivše uprave Agrokora, a ne odabir Vlade.