fbpx

LETICA: Europljani još nisu svjesni da se vodi rat na europskom teritoriju

Iako još nije službeno potvrđeno “ruski krstareći projektili” sinoć su pali na Poljsku, točnije na mjesto Przewoduv neposredno uz ukrajinsko-poljsku granicu. Nakon snažnih eksplozija poljski vatrogasci javili su kako su poginule dvije osobe, poljski državljani. Rezultat je to nikad žešćih raketnih udara ruske vojske na ukrajinske gradove od Harkiva, preko Kijeva do Lavova. Kremlj odbija bilo kakvu odgovornost i vezu s projektilima koji su završili u istočnoj Poljskoj, a spekulira se da su pali dijelovi raketa koje je srušila ukrajinska protuzračna obrana. O tome je u Studiju 4 govorio Ante Letica, stručnjak za sigurnost.

Javnosti se obratio američki predsjednik Joe Biden, on tvrdi da su u Poljsku pali ostaci proturaketnog sustava, odnosno ukrajinskih raketa koje su srušile i presrele ruske projektile. Letica je rekao da se vjerojatno radi o ruskom sustavu S 300, i vijesti koje je obznanio Biden sigurno pridonose smirivanju stanja i ublažavanju vrlo jake i žestoke krize jer se radi o vrlo ozbiljnom i teškom sigurnosnom incidentu, piše HRT.

– To je dobro, no bit će sigurno sastanak NATO-a jer je Poljska tražila da se aktivira članak 4, to znači da zemlje članice NATO-a koje osjećaju ugroženost svog teritorijalnog integriteta, političke neovisnosti i sigurnosti, da imaju pravo zatražiti sastanak po članu 4. NATO će se sigurno sastati i usvojiti određene zaključke kako pomoći Poljskoj, ali i Ukrajini, te kakav će biti odgovor na ovo što se dogodilo, rekao je.

Ovo se moglo dogoditi i ranije, obzirom na to koliko su Rusi gađali mjesta uz ukrajinsko poljsku granicu, Letice je rekao da kada je bio sukob na Kosovu, neke rakete su završile u Bugarskoj i Rumunjskoj.

– U sukobu s ovakvim intenzitetom djelovanja, sigurno je moguća pogreška. One zemlje koji su uz granicu kritičnog, kriznog teritorija, mogu očekivati ovakve situacije, rekao je.

Dogodilo se to da su izgubljeni ljudski životi, Letica kaže da će Poljska zato i tražiti na sastanku NATO-a još veću pomoć, veće angažiranje i u ljudstvu i u tehnici.

– To će se reflektirati i na Ukrajinu, ona će dobiti veću pomoć i još veću podršku, dodao je.

Ovo će dodatno povećati tenzije između Poljske i Rusije, i bez ovoga njihov odnos nije idiličan. Letica je rekao između Poljske i Rusije nikada nisu bili idilični odnosi.

– Poljska je preuzela veliku i važnu ulogu kao tranzitni centar za opskrbu ukrajinskih snaga, a i sama je mnogo pomogla Ukrajini i tenzije koje postoje između nje i Rusije, sigurno će se povećavati. Što Rusi budu više gubili na bojnom polju, oni će više raketirati i granatirati i tada su mogući ovakvi incidenti, ističe.

Navodno je oštećen i plinovod Družbe Adria, od jutros nema isporuke plina za Mađarsku i Slovačku. Letica je rekao da nije samo plinovod oštećen, nego i energetsko postrojenje koje opslužuje plinovod. Dodaje da se ne radi samo o eskalaciji situacije na bojnom polju, što je vrlo značajno, nego se radi o tome da će biti sve manje i manje ono malo nafte i plina što je dolazilo.

– To je jedan od načina na koji Rusi pokušavaju prisiliti Europu, posebice EU, da na neki način vrši pritisak na Ukrajinu kako bi se došlo do nekog primirja ili sporazuma, pri čemu Rusi zadržavaju, po njihovom mišljenju, onaj teritorij koji su osvojili. Na to sigurno Ukrajinci neće pristati, dodao je.

Letica se osvrnuo na potencijalnu situaciju da dođe do oštećenja bilo koje nuklearke u Ukrajini i kakve bi to moglo imati posljedice za Europu.

– Situacija s energentima u Ukrajini i proizvodnjom električne struje već ima određene reperkusije na Njemačku, ona je bila veliki uvoznik ukrajinske struje. Europljani još nisu svjesni da se vodi rat na europskom teritoriju. Možda ove zime, kada bude zahlađenje, možda će biti svjesni, ali još nažalost nisu svjesni da to zahtijeva veliku pažnju, rekao je, piše HRT.