fbpx

Na europskim fondovima toliko se krade da MUP mora osnovati specijalni tim policajaca samo za to

Hrvatska je odredila policajce koji će raditi isključivo na kaznenim djelima iz nadležnosti Ureda europske javne tužiteljice (EPPO), što znači na otkrivanju prevara s novcem iz fondova Europske unije, carinskim i poreznim prevarama te prevarama i utajama PDV-a, piše danas Jutarnji list.

Time je očito oformljen tim policajaca koji će se baviti isključivo eurokriminalom, kaznenim djelima koja se najčešće izvode u prekograničnoj trgovini roba, onime što nazivamo kriminalom bijelih kragni.

Procjena je Laure Kövesi, europske javne tužiteljice, da se godišnje tim kaznenim djelima ukrade oko 60 milijardi eura, a kako bi potraga za počiniteljima tih kaznenih djela bila uspješnija, predstavnici MUP-a su Tamari Laptoš, šefici hrvatskog Ureda europske tužiteljice, predali popis djelatnika koji će ići na dodatnu obuku i raditi na predmetima iz nadležnosti EPPO-a.

Dodatna edukacija

Na temelju sporazuma o suradnji koji je u Luksemburgu potpisao ministar unutarnjih poslova Davor Božinović tužitelji iz Ureda europske tužiteljice imaju direktan pristup bazama podataka hrvatskog MUP-a, čime se skraćuje put do potrebnih podataka, a istodobno ubrzava proces provjere i otkrivanja kaznenih djela u nadležnosti EPPO-a.

Nacionalni tužitelji EPPO-a time su dobili potrebne ovlasti, uz odredbe o povjerljivosti i zaštiti podataka, da nesmetano koriste baze podataka MUP-a. EPPO-u je dostavljen popis djelatnika koje je MUP odredio da rade na predmetima iz njene nadležnosti.

Riječ je o većem broju no što je zatraženo i ti su ljudi spremni već sutra početi s dodatnom edukacijom, kažu u MUP-u dodajući da će se ta edukacija najvjerojatnije odnositi na upoznavanje s potrebnom legislativom, budući da policijska znanja i vještine ionako imaju.

Hrvatski policajci ionako već rade na takvim slučajevima, ali EPPO će vjerojatno biti više zainteresiran za prevare u iznosima iznad 10 milijuna eura, pretpostavlja se u MUP-u. To ne znači da će kaznena djela manje vrijednosti biti ignorirana, samo bi progon i zastupanje optužnica mogli raditi i hrvatski tužitelji, piše novinar Jutarnjeg lista Boris Vlašić.